SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN

Tužiteljstvo će podastrijeti 410 iskaza protiv Mladića

10.02.2012 u 22:25

Bionic
Reading

Na suđenju nekadašnjem čelniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću tužiteljstvo će u Den Haagu podastrijeti 410 iskaza svjedoka, objavio je u petak Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY

'Popis svjedoka tužiteljstva sadržava 410 svjedoka. Njih 385 su materijalni svjedoci, a 25 su stručnjaci. Tužiteljstvo kani na svjedočenje pozvati desetero stručnjaka', kaže se u dokumentu ICTY-ja. Tužiteljstvo će pozvati ukupno 158 svjedoka i procjenjuje da će za to trebati dvjestotinjak sati, a svjedočenje 220 svjedoka bit će predano u pisanom obliku, kaže se u podnesku tužiteljstva.

Iako je osamnaestero svjedoka umrlo, tužiteljstvo kani iskoristiti i njihova svjedočanstva, dodaje se u tome dokumentu.

Tužiteljstvo je predalo i popis od 27.906 dokaznih predmeta. Većinom je riječ o dokumentima iz Vojske Republike Srpske, te ministarstava Republike Srpske. Druga se velika skupina dokaza odnosi na ekshumaciju i identifikaciju posmrtnih ostataka žrtava, a treća na bilježnice i video i audio snimke Ratka Mladića te ostale predmete koji su pronađeni u Mladićevoj kući.

Mladić je nakon višegodišnjega bijega uhićen 26. svibnja u Srbiji. Optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u ratu u Bosni od 1992. do 1995., a osobito se važnom smatra njegova uloga u masakru osam tisuća Muslimana u Srebrenici u srpnju 1995.