UN POZVAO NA ISTRAŽIVANJE ZLOČINA

'Španjolska mora opozvati amnestiju zločina iz doba Franca'

10.02.2012 u 21:56

Bionic
Reading

UN-ov ured za ljudska prava u petak je rekao da Španjolska mora istražiti zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom razdoblja Francove vlasti i mora opozvati amnestiju za počinitelje

Rupert Colville, glasnogovornik Visoke povjerenice UN-a za ljudska prava, nije želio komentirati presudu od četvrtka španjolskog Vrhovnog suda koji je na 11 godina isključio iz pravne prakse suca Baltasara Garzona zbog nezakonitog snimanja razgovora odvjetnika s njihovim klijentima.

Garzonu se sudi za još dva slučaja, a jedan je zbog navodne zloporabe ovlasti pokretanjem istrage o ubojstvima i nestankom više od 100.000 ljudi a za što su odgovorne snage lojalne pokojnom španjolskom diktatoru Franciscu Francu. On je u tom slučaju optužen za kršenje zakona o amnestiji iz 1977. godine. Garzon tvrdi da je postupao po zahtjevu obitelji žrtava te da ga podupire međunarodni zakon.

'Španjolska je po međunarodnom zakonu obvezna istražiti ozbiljna kršenja ljudskih prava u prošlosti, uključujući ona počinjena tijekom Francova režima te suditi i kazniti odgovorne ako su još živi', rekao je Colville na konferenciji za tisak. Također postoji obveza poštovanja prava žrtava i njihovih obitelji na odštetu, rekao je. 'U skladu s preporukom Odbora za ljudska prava, Španjolska treba opozvati svoj zakon o pomilovanju koji nije u skladu s međunarodnim zakonom o ljudskim pravima', rekao je Colville.

'Također vjerujemo da suci ne bi trebali biti predmet kaznenih istraga zato što obavljaju svoj posao, primjerice u ovom slučaju, poštujući međunarodni pravni standard da se amnestija ne bi trebala dati za ozbiljne međunarodne zločine, jer bi se time moglo kršiti načelo neovisnosti suda', rekao je Colville glede Garzonovog slučaja kršenja zakona o pomilovanju.