PRESUDU DOČEKAO SMIJEŠKOM

Doživotni zatvor Kosovaru ubojici američkih vojnika

10.02.2012 u 18:43

Bionic
Reading

Njemački sud osudio je u petak na kaznu doživotnog zatvora mladog kosovskog Albanca koji je u ožujku 2011. u frankfurtskoj zračnoj luci ubio dvojicu američkih vojnika, što je bio prvi islamistički napad na njemačkom teritoriju

Arid Uka (22) proglašen je krivim za ubojstvo dvojice američkih vojnika i za tri pokušaja ubojstva na sudu u Frankfurtu. Dana 2. ožujka 2011. otvorio je vatru na američke vojnike koji su čekali na odlazak u Afganistan, ispred terminala u zračnoj luci u tome gradu na zapadu Njemačke.

'Optuženik je osuđen na kaznu doživotnog zatvora za dva ubojstva i tri pokušaja ubojstva', rekao je sudac Thomas Sagebiel.

Arid Uka bio je miran u trenutku izricanja presude, na licu mu se čak mogao vidjeti lagani smiješak.

Američko državno odvjetništvo zatražilo je doživotni zatvor uz 'otežavajuće okolnosti' kako bi se isključila mogućnost puštanja na slobodu nakon 15 godina. Odvjetništvo je ocijenilo da je Uka 'htio dati osobni doprinos džihadu'.

Kosovski Albanac je priznao kazneno djelo već na početku suđenja ljetos i zatražio oprost od žrtava i njihovih obitelji. Usto je kazao da je bio 'zaslijepljen' i da je ubojstva počinio pod utjecajem islamističke propagande na internetu.

Dvojicu mladih vojnika američkih zračnih snaga koji su čekali let za Afganistan, ustrijelio je usred bijela dana pred brojnim svjedocima. Dvojica vojnika teško su ranjena u napadu. On je također uperio pištolj u glavu 22-godišnjeg vojnika, ali mu se pištolj zaglavio.

Uka je uhićen u krugu zračne luke dok je pokušavao pobjeći.

Izricanje presude u suđenju koje je počelo u kolovozu prošle godine odgađano je dvaput zbog saslušanja dodatnih svjedoka.