PISMO S METKOM

Ostavka ministra obrazovanja u Sarajevu zbog prijetnji smrću

10.02.2012 u 17:54

Bionic
Reading

Ministar obrazovanja u vladi Sarajevske županije Emir Suljagić u petak je podnio neopozivu ostavku na tu dužnost, nakon što mu je na kućnu adresu stigla pismo u kojemu mu se prijetilo smrću

'Imajući u vidu činjenicu da je sigurnost moje obitelji izravno povezana s time, smatram da je podnošenje neopozive ostavke jedini osobni moralni i politički odgovoran čin koji mogu poduzeti u ovom trenutku', stoji u pisanoj izjavi koja je iz Suljagićeva ureda dostavljena medijima u Sarajevu.

Na adresu na kojoj živi ministar prije dva dana je stiglo pismo u kojemu je bio puščani metak s porukom: 'Ostavi se Allaha i njegove vjere. Stići će te vjernička ruka'.

Emira Suljagića je nakon izbora 2010. godine na dužnost županijskog ministra postavila Socijaldemokratska partija BiH (SDP), a od početka mandata različitim je odlukama kojima je pokušavao reformirati školski sustav izazivao oprečna reagiranja.

Zbog pokušaja da reformira nastavu vjeronauka i uvede alternativni predmet našao se na izravnom udaru Islamske zajednice u BiH, koja ga je uz potporu nekih medija optuživala za protumuslimansko djelovanje.

Ministar Suljagić je u izjavi podsjetio na tu činjenicu, tvrdeći kako je utrka u pokušaju da ga se javno linčuje i dovela do prijetnji smrću kojima je izravno ugrožena i njegova obitelj.

'Na žalost, shvatio sam da i uz najiskreniju želju za promjenama u Bosni i Hercegovini trenutačno moć imaju oni koji nemaju nikakvu odgovornost prema biračima, od birokracije koja odgovara samoj sebi, do vjerskih zajednica koje sebe stavljaju iznad zakona u svakom pogledu. Smatram da oni koji se kriju iza vjere da bi prijetili meni i mojoj obitelji zlorabe vjeru da bi zadržali moć i privilegije u kojima nezasluženo uživaju', poručio je Suljagić.