I S PALESTINCIMA

Josipović sljedeći tjedan u Izraelu

10.02.2012 u 17:24

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će sljedećeg tjedna u višednevnom službenom posjetu Izraelu tijekom kojega će se sastati s najvišim izraelskim dužnosnicima i posjetiti hrvatske vojnike u sastavu međunarodne mirovne misije na Golanskoj visoravni, a predviđen je i susret s čelnicima Palestinske samouprave u Ramalahu

U hrvatskom izaslanstvu nalazit će se i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja će odvojeno razgovarati sa svojim izraelskim kolegom Avigdorom Liebermanom.

Josipović će doputovati u Izrael u nedjelju, a prvoga dana posjeta predviđen je njegov susret sa zapovjednikom UN-ove mirovne misije na Golanu (UNDOP), te s hrvatskim vojnicima koji u sastavu te misije održavaju mir na spornoj visoravni koja dijeli Izrael i Siriju.

U ponedjeljak je predviđen Josipovićev susret s najvišim izraelskim dužnosnicima, predsjednikom Shimonom Peresom i premijerom Benjaminom Netanyahuom. Nakon radnog ručka s premijerom Netanyahuom Josipović će na čelu hrvatskog izaslanstva posjetiti memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem gdje će položiti vijenac. Istoga dana poslijepodne predviđen je posjet izaslanstva nacionalnom groblju Mount Herzlu.

Središnji događaj boravka u utorak je posjet izaslanstva Ramalahu i sastanak s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom i premijerom Saladom Fajadom.

Dan kasnije hrvatsko izaslanstvo posjetit će izraelski parlament Knesset gdje će se Josipović obratiti zastupnicima. Također je predviđen sastanak hrvatskog izaslanstva s predsjednikom Knesseta Reuvenom Rivlinom i čelnicom glavne oporbene stranke Kadime Tzipi Livni.

Kako se očekuje, glavne teme razgovora hrvatskog predsjednika i članova izaslanstva u Izraelu bit će jačanje bilateralnih odnosa, osobito gospodarskih, te mirovni proces na Bliskom istoku.

Ministrica Pusić rekla je najavljujući posjet Izraelu da je jedan od ciljeva posjeta i razgovor s Izraelom i Palestincima o 'njihovim vizijama i idejama rješavanja sukoba na Bliskom istoku'.

'Hrvatsko je stajalište da je jedino moguće i održivo rješenje krize na Bliskom istoku ono na koje bi pristale i jedna i druga strana. Smatramo da do toga mora doći pregovorima', kazala je Pusić na tiskovnoj konferenciji. Ona je isto tako rekla da je donesena odluka da veleposlanik Hrvatske u Kairu Darko Javorski preuzme i dužnost posebnog predstavnika Hrvatske pri Palestinskoj samoupravi. 'Time smo stupanj odnosa između Hrvatske i Palestinske samouprave podignuli na razinu koju ima većina zemalja članica Europske unije', kazala je Pusić.

Također se očekuje da će hrvatsko izaslanstvo s izraelskim domaćinima razgovarati o jačanju suradnje na području znanosti, tehnologije i visokog obrazovanja, te turizma. Kako se doznaje, izraelska strana će najvjerojatnije pokrenuti pitanje olakšavanja stranih ulaganja u Hrvatsku, kao i pitanje povrata imovine koju je ustaški režim konfiscirao tijekom Drugog svjetskog rata.

Pusić je rekla da je politički stav hrvatske Vlade, 'neovisno o stavu bilo koga drugoga', da se pitanje 'oduzete, opljačkane i konfiscirane židovske imovine od strane ustaškog režima od 1941. do 1945. godine mora riješiti'.

'To naravno nije jednostavno, u ovom se trenutku definiraju prijedlozi i modeli rješavanja u Ministarstvu pravosuđa', rekla je Pusić.