ZAVJERA PROTIV PAPE

'Sveti Otac živjet će još 12 mjeseci'

10.02.2012 u 15:08

Bionic
Reading

Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi izjavio je da je 'evidentno riječ o buncanju koje nikako ne treba uzeti ozbiljno'

List Fatto Quotidiano objavio je danas na prvoj stranici da unutar Vatikana postoji zavjera protiv Benedikta XVI. Čak se predviđa i smrt pape Ratzingera u narednih 12 mjeseci. Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi je izjavio da je 'evidentno riječ o buncanju koje nikako ne treba uzeti ozbiljno'.  Zašto je list napisao da u Vatikanu postoji zavjera, da se prognozira Papina smrt, pa čak i njegov nasljednik?

'Sveti Otac živjet će još 12 mjeseci', napisano je na njemačkom jeziku u anonimnom dokumentu datiranom 30. prosinca 2011. koji je kolumbijski kardinal Castrillon Hoyos predao u siječnju ove godine državnom tajništvu i Papinu tajniku. U tom dokumentu navodi se i da je nadbiskup Palerma kardinal Paolo Romeo za vrijeme putovanja u Pekingu u studenome 2011. govorio da će Papa umrijeti u narednih 12 mjeseci. Kardinal Romeo je, navodno, kazao i da će Benedikta XVI na Petrovoj stolici naslijediti sadašnji nadbiskup Milana kardinal Angelo Scola

Kardinal Romero također je opovrgnuo pisanje lista Fatto Quotidiano. 'Sve je bez ikakva temelja', izjavio je Romero i naglasio da je sve 'toliko izvan svake realnosti da se na to ne bi trebalo ni obazirati'. Tekst u potpisuje novinar Marco Lillo, a glavni urednik Fatta Quotidiana, Antonio Padellaro, najavio je da će objaviti dokument u kojem se to govori. Napisan je, navodno, na njemačkom jeziku da bi ga što manje osoba u Vatikanu razumjelo. Prognozira kako će Benedikt XVI, koji će u travnju proslaviti 85. rođendan, umrijeti u roku od 12 mjeseci u razgovoru s nekim talijanskim poduzetnicima u Pekingu.

Po drugim Romeovim izjavama, po tom dokumentu, Benedikt XVI je u konfliktnim odnosima s kardinalom državnim tajnikom Tarcisiom Bertoneom i želi ga smijeniti. Njegov kandidat za tu dužnost bio bi milanski kardinal Angelo Scola.

Po mišljenju stručnjaka, objava dokumenta mogla bi biti dio skrivene borbe za vlast u kojoj članovi vatikanske uprave žele izazvati odlazak kardinala Bertonea.