PROVOKACIJA ILI NEPISMENOST?

Američki marinci slikali se s naci-zastavom

10.02.2012 u 13:49

Bionic
Reading

Još jedan je skandal, nakon onog gdje marinci mokre po mrtvim talibanima, potresao glasovitu američku vojnu postrojbu. Na slici snimljenoj u rujnu 2010. u Sanguinu, na jugu Afganistana, ali objavljenoj tek ovih dana na portalu Knight's Armament (koji promovira proizvode za tu vojnu snagu), vidi se grupa od deset marinaca snajperista koji poziraju pored američke zastave, ali i zastave sa simbolom nacističke postrojbe SS

Prema tumačenju koje je dala desničarska televizijska mreža FOX, marinci su to napravili jer je za njih tako stilizirani dupli S bio zgodan način da predstave radni naziv svoje grupe Sniper scouts (izviđači snajperisti) te da nisu željeli sebe asocirati sa zloglasnom nacističkom vojskom (Schutzstaffel iliti Njemački zaštitni odjel, u prijevodu) koja je odgovorna za holokaust nad Židovima, Romima i drugima.

Zapovjednik jedinice nije sankcionirao marince jer je uvjeren da nisu bili informirani o tome što znači ili predstavlja kratica SS. Glasnogovornik baze kojoj pripadaju navedeni marinci, Camp Pendelton (Kalifornija), satnik Gregory Wolf, izjavio je da marinci nisu znali da je to znak koji predstavlja najgoru noćnu moru nacizma.

Međutim, Zaklada za religijsku slobodu u oružanim snagama, organizacija koja na nezavisan način prati zaštitu manjina i njihovih vjera, zahtijeva od ministra obrane Leona Panette istragu o slučaju, izjavio je predsjednik Michael Weinstein

Prošli mjesec, druga jedinica marinaca, ona iz Camp Lejenue u Sjevernoj Karolini, našla se u središtu megaskandala kada je objavljen video u kojem četiri vojnika uriniraju po tek ubijenim talibanima. Vojnici su brzo identificirani, a Panetta je izrazio oštru osudu i duboko žaljenje.

Nakon što je puknuo skandal sa slikom marinaca sa SS zastavom, portal na kojem je ta fotografija objavljena istu je skinuo i stavio drugu gdje marinci poziraju samo pored američke zastave. Pentagon je pojasnio da su u međuvremenu svi ti marinci iz sporne slike demobilizirani jer su završili sa svojim misijama. Teoretski rečeno, sankcionirani su mogli biti i nakon demobilizacije.