Svijet ASAD PREKRŠIO OBEĆANJE

U Homsu 50 mrtvih, stižu promatrači

Arapska liga će poslati svoju spornu promatračku misiju u Siriju gdje je vojska u srijedu neprekidno granatirala pobunjenički grad Homs u kojem je poginulo 50 ljudi, iako se predsjednik Bašar al-Asad obvezao svom savezniku Rusiji da će prekinuti krvoproliće

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon potvrdio je da mu je šef Arapske lige Nabil al-Arabi rekao da ta organizacija namjerava poslati svoje promatrače u Siriju, te je zatražio suradnju UN-a u toj novoj misiji.

'Predložio je zajedničku misiju u Siriji, sa zajedničkim specijalnim izaslanikom', dodao je Ban i precizirao da će o to pitanje sljedećih dana biti podastrijeto Vijeću sigurnosti UN-a.

Ruski i kineski veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti je Ban ocijenio 'katastrofalnim' za sirijski narod i dodao da veto podržava Damask u pooštravanju rata protiv vlastitog naroda.

Peti dan zaredom vojska je granatirala Homs, glavno uporište pobune, gdje su u prekidu telekomunikacije i opskrba električnom enegijom, uništena je infrastruktura i sve je manje hrane, rekli su aktivisti.

Ali vlast, koja odbija priznati oporbeni pokret pokrenut u ožujku 2011, tvrdi da u Homsu progoni terorističke skupine, odgovorne za nasilje nad civilima.

Diljem zemlje je poginulo 19 ljudi, među kojima žene i djeca, posebice u mjestu Zabadani i Rastan, prema podacima sirijskog ureda za ljudska prava.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još