SMANJENA ULIČNA RASVJETA

Srbija uvodi redukcije struje

09.02.2012 u 13:14

Bionic
Reading

Uslijed višednevnih velikih hladnoća srbijanska je vlada u cilju zaštite energetskog sustava donijela odluku o ograničavanju isporuke električne energije određenim ustanovama i tvrtkama koje su veliki potrošači, a koje nisu od ključnog značenja za svakodnevno funkcioniranje

Građanima i ustanovama koje osiguravaju vitalne usluge (toplane, bolnice, vodovodi, prehrambene tvrtke i slično) struja neće biti isključivana, priopćeno je iz vlade nakon što je u srijedu navečer donijeta odluka o ograničavanju isporuke struje.

Također je, u cilju uštede energije, lokalnim samoupravama naloženo ukidanje ukrasne i reklamne rasvjete.

Kako je objašnjeno, vlada je ovu odluku donijela nakon što je dobila izvještaj Elektroprivrede Srbije u kojem se navodi da je, bez obzira na sve napore koji se poduzimaju, a zbog izuzetno loših vremenskih uvjeta, elektroenergetska situacija u Srbiji veoma teška.

Broj ljudskih žrtava višednevnih snježnih padalina i velikih hladnoća u Srbiji u četvrtak iznosi 13, a srbijanska vlada u nedjelju je, nakon što je proteklih dana u 37 srbijanskih općina proglašeno izvanredno stanje zbog višednevnih velikih snježnih padalina i niskih temperatura, proglasila izvanredno stanje na području cijele zemlje.

I Elektrovojvodina danas započinje isključivati s mreže industrijske potrošače koji ne obavljaju djelatnost od javnog značenja. Takvi potrošači primit će obavijest da će biti isključeni ili svedeni na tehnički minimum, gdje je to moguće, u roku od 24 sata.

Elektrodistribucija Novi Sad priopćila je da će u glavnom gradu Vojvodine ugasiti dio dekorativne rasvjete, dok će ulična rasvjeta biti smanjena za 30 posto.

Unatoč pozivima na štednju električne energije, u Novom Sadu danas se može očekivati još veća potrošnja struje jer je jutros došlo do havarije u sustavu centralnog grijanja, zbog čega je dio grada cijelo prijepodne bio osuđen na hladnoću. U Novom Sadu jutros je izmjereno rekordno niskih minus 27 stupnjeva Celzija.