MINISTAR MILJENIĆ

'Nismo zadovoljni, ali prihvaćamo odluku Haškog suda'

09.02.2012 u 11:22

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je u četvrtak kako je zahtjevom za statusom prijatelja suda Hrvatska htjela pred Haškim sudom (ICTY) zaštititi svoje interese i pomoći žalbenome vijeću ICTY-a u donošenju odluke po žalbama dvojice hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača

'Žalbeno je vijeće odlučilo da naši interesi nisu ugroženi, jer ICTY odlučuje o individualnoj odgovornosti, a odbio je i miješanje u svrhu pomaganja sudu, jer na to ima diskrecijsko pravo', kazao je u telefonskom razgovoru za Hinu ministar pravosuđa Miljenić dodajući da je vijeće takvu odluku donijelo jer je zaključilo da im Hrvatska ne bi koristila u razmatranju individualnih žalbi.

Haški je sud u srijedu odbio prijedlog vlade bivše premijerke Jadranke Kosor za dodjelom statusa prijatelja suda u predmetu 'Gotovina - Markač' podnesen 16. prosinca.

'Žalbeno vijeće utvrdilo je da je suština argumenata - hrvatski nacionalni interesi izvan opsega pitanja koja se razmatraju u žalbi. U skladu s tim, žalbeno vijeće nije uvjereno da bi dozvoljavanje Hrvatskoj da podnese amicus curiae podnesak pomoglo u odlučivanju o Gotovininoj i Markačevoj žalbi', navodi se u odluci.

Hrvatska je vlada zatražila da joj se odobri status prijatelja suda smatrajući da može pomoći žalbenom vijeću na tri područja – pitanju udruženog zločinačkog pothvata, prekomjernog granatiranja i standarda krivnje u presudi.

Miljenić je kazao kako se u ovom trenutku proučava ima li još kakvih proceduralnih mogućnosti za druge korake, no dodao je kako se u ovom slučaju radi o odluci žalbenoga vijeća.

'Nadali smo se drugačijoj odluci, ali ovu poštujemo i prihvaćamo', kazao je hrvatski ministar pravosuđa.

Žalbeno je vijeće u ovoj odluci napisalo da 'presudom (Gotovina, Čermak i Markač) utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata ni na koji način ne predstavlja utvrđivanje odgovornosti države Hrvatske'.

Upitan može li taj zaključak Hrvatska koristiti u slučaju protutužbe za povredu konvencije o genocidu koju je Srbija protiv nje podnijela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu, Miljenić je odgovorio kako može reći da će Hrvatska načelno koristiti i taj zaključak kao i sve drugo što može ojačati njezinu pravnu poziciju u daljnjem postupku pred sudom pravde.

Podsjetio je da pred ICJ-om traje pisana faza postupka koja je tajna pa ne može iznositi nikakve konkretne podatke.

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač u travnju prošle godine nepravomoćno su proglašeni krivima i osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora kao članovi udruženog zločinačkog pothvata zbog ratnih zločina i progona srpskog stanovništva počinjenog tijekom i nakon operacije Oluje.

U tijeku je žalbeni dio postupka i prema kalendaru rada u ožujku bi se trebala održati žalbena rasprava.

Žalbeno vijeće Haškoga suda ukinulo je ovom odlukom i oznaku tajnosti vladina podneska, no nije ga još objavio.

Raspravno je vijeće ICTY-ja 2006. također odbilo hrvatski zahtjev za statusom prijatelja suda u istom predmetu.