SEDMA DRŽAVA SAD-A

Washington legalizira gej brakove

09.02.2012 u 10:16

Bionic
Reading

Američka savezna država Washington ozakonila je gej brakove, čime je ta država na krajnjem sjeverozapadu zemlje postala sedma po redu koja je izjednačila bračna prava svih svojih građana. Prije Washingtona, istospolne brakove ozakonili su New York, Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont i Washington D.C.

Zastupnički dom Washingtona podržao je zakon sa 55 glasova 'za' i 43 'protiv' tjedan nakon što je povijesni dokument dobio zeleno svjetlo u državnom Senatu. Očekuje se da će demokratski guverner Chris Gregoire idućeg tjedna staviti potpis na zakon.

Dobre vijesti iz Washingtona stižu samo dan nakon što je sud u Kaliforniji proglasio zabranu gej brakova neustavnom. Idućeg tjedna o gej brakovima odlučivat će zakonodavci u New Jerseyju, a isto pitanje u studenom će se pojaviti na dnevnom redu zastupnika u Maineu.

U međuvremenu amandmani kojima se osporavaju prava članova istospolne zajednice do kraja godine naći će se na glasanju u Sjevernoj Karolini i Minnesoti.

Washington – što sada?

Zakon o gej brakovima stupit će na snagu u lipnju, 90 dana nakon što guverner potpiše dokument. Protivnici zakona najavili su da će u tom razdoblju voditi kampanju da se o tom pitanju u studenom raspiše referendum da bi se zakon odbacio.

Ukoliko antigej skupine uspiju u svom naumu i prikupe dovoljno potpisa za podnošenje zahtjeva za referendum, zakon ne bi stupio na snagu dok se ne održi glasanje.

U listopadu je istraživanje Sveučilišta Washington pokazalo da 43 ispitanika podržava legalizaciju gej brakova, a 22 posto izrazilo je podršku jednakim pravima za istospolne parove, ali bez nazivanja njihove zajednice brakom.