BRITANSKA SOCIJALNA OSJETLJIVOST

Za zastupnike iPad, za ostale recesija

09.02.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Bauk recesije u ime kojega je Velika Britanija drastično smanjila javnu potrošnju i zagorčala život zaposlenima u državnim firmama, što otkazima, što smanjivanjem plaće, što ukidanjem beneficija, očito zaobilazi zastupnički dom i pojedina lica s TV ekrana. Britanski parlamentarci će si besplatno podijeliti iPade, a voditeljica BBC-ja izjavljuje da joj treba dodatak na plaću ne bi li si mogla kupovati odjeću

Vijeće Donjeg doma britanskog parlamenta predlaže da se svim zastupnicima podijele iPadi s obrazloženjem da će se tako uštedjeti novac na kojekakvim papirologijama, piše Daily Telegraph istovremeno se iščuđavajući otkud smjelost političarima da potroše 250.000 funti novca poreznih obveznika u vrijeme kada velika većina u državnoj administraciji gubi posao ili živi na kapaljku, i to za nešto što je od upitne koristi i što si zastupnici bez problema mogu i sami platiti. Na kraju krajeva, parafraziramo Telegraph, kakvu to tešku papirologiju mora rješavati gunđavac iz zadnje klupe?

Prošli je tjedan medijski prostor okupirala tema masnih bankarskih bonusa, laburisti su se okomili na milijunske isplate direktorima i menadžerima financijskog sektora, a posebice se spominjao Bob Diamond iz banke Barclay American koji je trebao dobiti 3,4 milijuna funti za 2011. godinu. U isto vrijeme voditeljica na BBC-ju, Jane Hill, čija se godišnja plaća kreće između 80.000 i 100.000 funti, ne libi se izjaviti da misli da joj se treba dodatno financirati odjeća koju nosi ispred kamera.

Britanski novinar Max Davidson argumentira: 'Gledao sam Jane Hill stotinu puta. Informirala me o ratovima, uraganima i smjenama vlada, recitirala je nogometne rezultate i davala riječ prognostičarima vremena, no nijedanput se nisam zagledao u odjeću koju nosi ili osjetio želju vidjeti je u drukčijoj odjeći. Ona je voditeljica vijesti, za ime Božje, a ne vojvotkinja od Cambridgea na filmskoj premijeri!'

I sam autor teksta priznaje da je u nekim boljim vremenima i sam bio kriv za rasipnost na teret poreznih obveznika. Kao savjetnik vlade putovao je na Karibe i za put mu je skrojeno luksuzno tropsko odijelo, premda je u ormaru imao robu s kojom je mogao komotno putovati. 'Kada si na vlaku meda i mlijeka, onda živiš i po njegovim pravilima', piše Davidson dodajući da se osjećao pomalo idiotski izlazeći iz krojačke radnje. Sada je pak javna nabrušenost na bilo koji oblik rastrošnosti, bilo sa dodanih šest ili tek tri nule, dosegla vrhunac. Parlamentarci mogu jednako dobro obavljati sve svoje zadatke sa svojim dosadašnjim prijenosnim računalima, i ako tako nastave zauzvrat će dobiti nešto vrednije od novca – poštovanje, zaključuje.