Svijet BEZ IZLAZA

Grci opet na ulicama u općem štrajku

U Grčkoj je u utorak ujutro počeo prvi ovogodišnji opći štrajk protiv novih mjera štednje na poziv dviju najvećih sindikalnih skupina, Adedy i GSEE

Pod parolom 'Dosta, više ne možemo', pristaše GSEE-a (700.000 članova) i Adedyja (350.000 članova) okupit će se sredinom dana na središnjem atenskom trgu Sintami, mjestu masovnih prosvjeda početkom grčke financijske krize prije dvije godine.

Sve atenske institucije rade usporeno, pa je tako metro počeo voziti tek u osam ujutro, a autobusi sat prije. I mornari sudjeluju u štrajku i brodovi će ostati na vezu 24 sata, a ni vlakovi neće prometovati u utorak.

U zračnom prometu nije predviđeno nijedno otkazivanje leta jer kontrolori leta ne sudjeluju u štrajku.

Sindikati prosvjeduju protiv plana smanjenja minimalne plaće, dodatnih rezova mirovina što se od zemlje traži u zamjenu za međunarodni zajam od 130 milijardi eura, kako je odlučeno u listopadu u Bruxellesu.

Grčkoj je u ponedjeljak istekao još jedan rok do kojega su tamošnji politički čelnici trebali prihvatiti uvjete Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda kako bi Atena dobila drugi paket međunarodne pomoći i tako izbjegla bankrot.

Ako grčka vlada ne pristane na daljnje mjere proračunske štednje i ne postigne dogovor s kreditorima o restrukturiranju dugova, u ožujku neće moći isplatiti 14,5 milijardi eura vrijedne obveznice koje stižu na naplatu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još