IZVANREDNO STANJE

U BiH i dalje borba za deblokadu prometnica i naselja

07.02.2012 u 11:36

Bionic
Reading

Snijeg koji je u noći između ponedjeljka i utorka padao u većem dijelu Bosne i Hercegovine nije doveo do novih dramatičnih poremećaja u prometu, ali se ta zemlja i dalje bori s teškim posljedicama padalina s kraja prošlog tjedna

Meteorološke službe izvijestile su o tridesetak centimetara novog snijega, no također su upozorile kako se nastavlja razdoblje niskih temperatura, pa će one ovog tjedna biti i minus 13 stupnjeva.

Prema izvješćima službi civilne zaštite Federacije BiH i Republike Srpske, nastavlja se raščišćavanje zametenih prometnica, a protekle noći uspješno je evakuirano i sedam putnika koji su bili blokirani u autobusu u snježnim nanosima na cesti između Mostara i Širokog Brijega.

Posebne ekipe opremljene teškim strojevima stigle su u utorak ujutro na područje Istočnog Sarajeva kako bi probile prometnice prema Foči te Kalinoviku koje su blokirane još od petka. Lavine koje su se sručile na prometnice u tom dijelu BiH potpuno su odsjekle to područje od ostatka države.

Deseci sela u istočnoj Bosni i dalje ovise o helikopterskoj opskrbi hranom i lijekovima, a slično je stanje i na području Nevesinja te Gacka u istočnoj Hercegovini.

Gradske komunalne službe u Sarajevu od ponedjeljka su teškim strojevima počele uklanjati snježne nanose s gradskih ulica, a na ključnim prometnicama na snazi je zabrana prometovanja kako bi se taj posao mogao nesmetano završiti. Od jutarnjih sati djelomice je uspostavljen i tramvajski promet.

Ranija odluka županijskih vlasti o prekidu nastave u svim školama ipak ostaje na snazi. Nove snježne padaline najavljene su za vikend, a o njihovu intenzitetu ovisit će hoće li se taj prekid produžiti.