SVRGAVANJE PREDSJEDNIKA

Policija na Maldivima zauzela državnu televiziju

07.02.2012 u 10:05

Bionic
Reading

Pobunjenici pripadnici policije na Maldivima, turističkom raju u Indijskom oceanu, zauzeli su državnu televiziju i pozvali ljude da izađu na ulice i svrgnu predsjednika Mohameda Našida, javljaju agencije

Predsjednik se nalazi na sigurnom, u zgradi glavnog stožera maldivske vojske, i ima potpunu kontrolu nad njom, rekao je za Reuters izvor iz Našidova okruženja. On bi se nešto kasnije trebao obratiti javnosti.

Maldive već tjedan dana potresaju napetosti i prosvjedi, otkako je Našid naredio vojsci da uhiti jednog od najpoznatijih sudaca u zemlji, kojega je optužio da se nalazi na platnoj listi bivšeg maldivskog predsjednika Mamuna Abdula Gajuma.

To je uhićenje izazvalo ustavnu krizu i žestoke prosvjede oporbe. Dio policije nije htio poslušati naredbu da silom prekine oporbene prosvjede u zemlji i prešao je na njihovu stranu. Zasad nije poznato koliki je broj policajaca zauzeo zgradu državne televizije.

Mohamed Našid pobijedio je na predsjedničkim izborima 2008. i vratio demokraciju u zemlju nakon tridesetogodišnje autoritarne vladavine Gajuma. Netrpeljivosti između njihov dvojice i dvaju političkih tabora obnovljene su uoči predsjedničkih izbora koji će se održati kasnije ove godine.

Maldivi su otočna skupina, jugozapadno od Indije, svjetski poznata turistička destinacija, sa 400 tisuća većinom muslimanskog stanovništva.