VELIKI KUPCI NA ČEKANJU

Italija reagira na smanjenje isporuke ruskog plina

06.02.2012 u 22:57

Bionic
Reading

Odluka ruske tvrtke Gazproma da smanji isporuku plina navela je Italiju da donese hitan plan kojim se predviđa puštanje u pogon električnih centrala na loživo ulje i smanjenje prodaje plina nekim poduzećima, izvijestilo je u ponedjeljak talijansko ministarstvo za gospodarski razvoj

Odluku je donio Odbor za nadzor i za krizne situacije u vezi s plinom koji je sazvan za ponedjeljak ujutro i ponovo u utorak, u času kada Italija bilježi pad isporuke ruskog plina od 30 posto.

S obzirom na 'iznimni val hladnoće zbog kojega je potrošnja plina dosegnula povijesni vrhunac i s obzirom na smanjenje isporuke iz Rusije' odbor je 'ovih dana donio nužne mjere za krizno razdoblje tijekom kojega će optimizirati korištenje uskladištenog plina, domaću proizvodnju i uvoz drugih energenata'.

Radi zaštite korištenja domaćeg plina smanjena je isporuka plina industrijskim potrošačima čiji ugovori predviđaju tu mogućnost.

Talijanska grupacija ENI objavila je da će od četvrtka morati prekinuti isporuku plina nekim velikim kupcima.

'Ovo je izvanredno stanje i mi smo reagirali povećanjem uvoza plina iz Alžira i sa sjevera Europe preko Švicarske', rekao je direktor ENI-ja Paolo Scaroni, ocijenivši da 'do srijede neće biti problema s opskrbom'.

'Stanje je teško zbog smanjenog dotoka plina iz Rusije i Francuske, ali pratimo stanje', rekao je pak ministar za gospodarski razvoj Corrado Passera

Gazprom je smanjio svoje isporuke plina Europskoj uniji zbog toga što su u Rusiji zbog hladnoće porasle potrebe, što je uzrokovalo znatno smanjenje opskrbe u Austriji, Bugarskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj.