OSMANLIJSKO UBIJANJE ARMENACA

Turska proziva Švicarsku oko definicije genocida

06.02.2012 u 22:50

Bionic
Reading

Turska je u ponedjeljak negodovala kod švicarskog veleposlanika što su švicarske vlasti odlučile provjeriti je li turski ministar za EU prekršio zakon kad je rekao da osmanski Turci prije gotovo stotinu godina nisu izvršili genocid nad Armencima, objavilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova

'To je neprihvatljivo. Od veleposlanika je zatraženo objašnjenje', rekao je taj turski dužnosnik za Reuters.

Mediji javljaju da je turski ministar za europske poslove Egemen Bagis krajem prošloga mjeseca u Davosu na sastanku Svjetskoga gospodarskog foruma i na jednome koncertu u Zuerichu izjavio da tursko ubijanje Armenaca nije bilo genocid. Švicarski antirasistički zakoni ne dopuštaju da se niječe genocid.

Prošli je mjesec Francuska odobrila sličan zakon i navukla gnjevnu tursku reakciju. Turski premijer Tayyip Erdogan taj je zakon nazvao 'diskriminatornim i rasističkim'.

Više od 130 parlamentaraca glasalo je protiv zakona i već se žalilo francuskome ustavnom sudu, uz tvrdnju da su događaji 1915. - 1917. još predmet povijesnoga neslaganja, a zakon u krajnjoj liniji ograničava slobodu govora. Sud mora odgovoriti u roku od mjesec dana.

Armenija tvrdi, a podupire je mnogo povjesničara, da je u današnjoj istočnoj Turskoj u Prvome svjetskom ratu ubijeno milijun i pol Armenaca kršćana, te da je to bila turska politika namjernoga genocida.