BUMERANG MERKOZY

Hoće li se Sarkozy obiti Merkelici o glavu?

06.02.2012 u 15:42

Bionic
Reading

Miješanje Angele Merkel u predstojeće francuske izbore i njezina podrška predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, koji ne kotira osobito dobro u anketama, pokazatelj je njezinog očaja, piše Reuters u analizi posvećenoj neizvjesnoj budućnosti francusko-njemačke osovine u slučaju pobjede socijalista Francoisea Hollandea

Njemačka kancelarka i francuski predsjednik danas u Parizu predsjedaju zajedničkoj sjednici njemačke i francuske vlade posvećene financijskoj krizi u eurozoni.

Inače oprezna njemačka kancelarka odlučila se na velik rizik planirajući zajednička pojavljivanja sa Sarkozyjem uoči prvog kruga predsjedničkih izbora 22. travnja, piše Reuters.

Ukoliko se ispune prognoze anketa prema kojima će socijalist Hollande pobijediti konzervativnog Sarkozyja u drugom krugu izbora 6. svibnja, Angela Merkel morat će iz pepela graditi odnose dviju zemalja s čovjekom kojega je pokušala zaustaviti na putu do Elizejske palače.

Merkel vjerojatno drži i da Hollande u slučaju pobjede neće imati izbora nego surađivati s njom u pokušaju da osigura udio u europskom čelništvu. Istina, Hollande je već posegnuo za Angelom Merkel: najavio je da će, u slučaju pobjede, prvo otići u Berlin, iako se njemačka kancelarka s njim još uvijek nije susrela.

'Merkollande'

Istovremeno, postoje naznake da bi Hollande nastojao oslabiti njemačku hegemoniju i ukloniti oznaku ekskluziviteta s njemačko-francuskog partnerstva, koje se proročanski već naziva 'Merkollande'

'Hollande želi u tu priču uključiti i ostale, poput Italije i Španjolske. Želi drugačiji način vladavine, veću uključenost ministara i parlamenata, a ne samo uzak krug predsjednika i kancelara. On želi veću ulogu Europske komisije i povratak legitimiteta samita EU-a', rekao je akademik koji blisko surađuje s Hollandeom, želeći ostati anoniman.

Ironično, Angela Merkel preuzela je predsjedništvo sa sličnim namjerama, ali je shvatila da je njemačko-francusko partnerstvo jedini način da se problemi u jeku krize brže rješavaju.

Kancelarku još uvijek povremeno iz takta izbaci Sarkozyjeva sklonost naglim inicijativama koje podižu očekivanja tržišta; ukoliko propadne njezina spasilačka misija vezana uz aktualnog francuskog predsjednika, Hollandeov mirni, oprezni način vladavine mogao bi i za nju biti dobrodošla promjena, piše Reuters.

Čega se boji Angela Merkel?

Sličan početak kao s Hollandeom, podsjeća Reuters, Merkel je imala i s američkim predsjednikom Barackom Obamom, kojemu je u jeku predsjedničke kampanje uskratila dozvolu da održi skup pred Brandenburškim vratima u Berlinu.

Savjetnici Angele Merkel tvrde da ona ima dva razloga podržati Sarkozyja, na njegov zahtjev: očuvanje bliskog partnerstva razvijenog tijekom spašavanja eurozone, zbog čega je dvojac dobio naziv 'Merkozy', te Hollandeova antitržišna retorika i njegov poziv da se ponovno otvori diskusija o fiskalnom paktu za strožu proračunsku disciplinu u eurozoni koji su europski čelnici – uz izuzetak Britanaca i Čeha – dogovorili prošli mjesec.

'Hollandeovi planovi ugrožavaju napore za stabilizaciju eura', upozorava Hermann Groehe, glavni tajnik Merkeličinih demokršćana (CDU).

Pristaše socijalističkog kandidata kažu da su protivnici prenapuhali Hollandeov napad na 'financijski svijet'. Hollande je, kažu, u nedavnom predizbornom nastupu nastojao izbrusiti svoj ljevičarski profil, ali to nikako ne znači da će 'povesti ljude na barikade'.

Hollande najavljuje da će biti čvrst kada je u pitanju smanjenje francuskog proračunskog deficita, iako se protivi ustavnom amandmanu o kontroli budžeta. Osim toga, želi učvrstiti financijsku disciplinu i sankcije u novom europskom ugovoru, s ciljem postizanja gospodarskog rasta i veće stope zaposlenosti.

Sarkozyjev bumerang

Sarkozyjeva odluka da igra na 'njemačku kartu' mogla bi mu se obiti o glavu
jer se Francuska pod njegovim mandatom počela doživljavati kao ekonomski i politički gubitnik u odnosu na Berlin, što je kulminiralo gubitkom vrhunskog kreditnog rejtinga zemlje prošlog mjeseca.

'Njemačka može biti spasitelj Francuske, ali nikako ne i Nicolasa Sarkozyja', rekao je Dominique Moisi iz Francuskog instituta za međunarodne odnose.

Francuski karikaturisti pridružili su se kritikama: Le Monde je prikazao Angelu Merkel kao uniformiranu njegovateljicu koja gura izmučenog Sarkozyja u invalidskim kolicima; Liberation donosi krupnu majku Merkel koja za ruku vuče malenog Sarkozyja.

Iako spomen Njemačke više ne izaziva sjećanja na okupaciju za vrijeme Drugog svjetskog rata, osim kod starijih Francuza, birači neće nagraditi predsjednika koji Njemačku drži ekonomskim i socijalnim modelom za Francusku. Sarkozy je naveo upravo njemački primjer u posljednjem prijedlogu smanjenja poreza na dohodak i povećanja PDV-a.