Svijet ZALEĐENA EUROPA

U Češkoj -39, u Njemačkoj -36 stupnjeva

Neke europske zemlje i dalje su u raljama 'ruske zime', a temperature su ponegdje niže od 30 stupnjeva Celzija ispod nule, javljaju u ponedjeljak svjetske agencije

Temperatura u Bavarskoj je noću na ponedjeljak pala je na čak minus 36,4 stupnja Celzija, a prema najavama meteorologa kraj polarne hladnoće još se ne nazire. Hladnoća je zamrznula i riječni promet, posebice na Elbi, koja je od Magdeburga prema sjeveru bila potpuno neprohodna. Niske temperature mogle bi biti pogubne za 22.000 njemačkih beskućnika, posebno one u manjim mjestima gdje ne postoji gusta mreža za pružanje pomoći.

Švicarska je također u noći na ponedjeljak zabilježila novi rekord ove zime, s temperaturom od minus 35,1 stupanj Celzija u Samedanu, u kantonu Grisons na istoku zemlje. U tom se području nalaze skijaški centri poput Saint-Moritza, Pontresine i Sils-Marie. Na zapadu zemlje je bilo nešto 'toplije', minus 27,6 stupnjeva Celzija, a Ženeva u ponedjeljak mjeri minus 10.

U Poljskoj se temperature spuštaju do minus 30 stupnjeva Celzija, a od pothlađivanja je od kraja siječnja do danas živote izgubilo 62 ljudi. Većina su beskućnici, vrlo često pod utjecajem alkohola. Ministarstvo unutarnjih poslova pozvalo je Poljake da obrate veću pozornost na starije, rodbinu i susjede, poglavito one koji žive sami.

Ledeno je i u susjednoj Litvi s izmjerenih rekordnih minus 31 stupanj Celzija. Od hladnoće je u toj zemlji umrlo 17 ljudi. Češka je također na udaru vala polarne hladnoće, a u Kvildi, nedaleko od granice s Njemačkom, temperatura se spustila na minus 39,4 stupnja. Diljem zemlje od pothlađivanja je umrlo 18 ljudi.

Bugarsku su osim snježnih mećava u ponedjeljak pogodile i poplave na jugu zemlje. Naime, selo Biser je poplavljeno nakon što je pod snježnim nanosima popustila brana, objavila je civilna zaštita. Zbog izljeva rijeke Marice otežan je i željeznički promet, pa je tako blokiran i vlak koji prometuje na relaciji Beograd - Istanbul.

Zima ne popušta niti u Italiji, pa je u Milanu izmjereno minus 10, a snijeg je padao i u okolici Napulja. Nekoliko sela u planinskom području Latium kod Rima i dalje je izolirano. Na cijelome poluotoku u ponedjeljak je bez struje 59.000 kućanstava. U Rimu, gdje je gradonačelnik naredio zatvaranje škola i javnih ustanova, stanje se polako normalizira. Dosad je zima u Italiji odnijela 17 života.
Zaleđena Europa


Snijeg sledio Europu
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još