HRVATSKA GA TRAŽI

Šešeljevu tjelohranitelju odobren trajni boravak u V. Britaniji

06.02.2012 u 10:11

Bionic
Reading

Državljaninu Srbije Dejanu Toliću, osumnjičenom da je sudjelovao u ratnim zločinima u Hrvatskoj, sud u Velikoj Britaniji dozvolio je trajni boravak u toj zemlji jer je oženjen Britankom i s njom ima sina, piše londonski Telegraph

Dejan Tolić došao je u Veliku Britaniju 1999. godine i zatražio politički azil. U razgovoru s engleskim službenicima izjavio je tada da je pripadnik 'Belih orlova', srpske paravojne postrojbe koja je počinila brojne ratne zločine u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata. On je također jedno vrijeme radio kao tjelohranitelj Vojislava Šešelja, kojemu se sudi na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu za zločine protiv čovječnosti.

Zahtjev za azil mu je odbijen. Međutim, prije nego što se vratio u Srbiju, Tolić se 2004. godine oženio britanskom državljankom Kate i s njom dobio sina. Sada je ponovo u Britaniji gdje je dobio bitku da mu se omogući stalni boravak u toj zemlji pozivajući se na zaštitu ljudskih prava.

Tolićevom povratku u Britaniju usprotivio se državni pravobranitelj koji je i naveo dokaze o zločinima koje je počinila njegova jedinica, optužujući Tolića da je sudjelovao u njima. S druge strane, Tolić je tražio svoje pravo da živi s obitelji. Sudac je presudio u Tolićevu korist, navodeći da mu treba dozvoliti boravak u Britaniji jer u njoj ima dijete. Tolić sada ima dozvolu boravka u Britaniji najmanje tri godine. Tolić tvrdi da je žrtva zamjene identiteta jer ima bratića koji se zove isto kao i on.

Paravojna formacija 'Bijeli orlovi', čiji je Tolić, prema vlastitom priznanju, bio pripadnik, osnovana je početkom devedesetih godina. Njeno osnivanje vezuje se za Vojislava Šešelja i Srpsku radikalnu stranku, a kasnije uz ime Mirka Jovića, lidera Srpske narodne obnove. 'Beli orlovi' spominju se u istragama ratnih zločina u Ovčari i Vukovaru, kao i za zločin u Voćinu u Hrvatskoj. U Bosni i Hercegovini terete se za zločine u Višegradu i Foči.