POLARNA ZIMA U BIH

Helikopteri dovozili bolesnike u bolnicu u Mostaru

05.02.2012 u 20:05

Bionic
Reading

Tri helikoptera Europskih mirovnih vojnih postrojbi i oružanih snaga BiH tijekom nedjelje prebacivala su pacijente i pomagala ugroženim obiteljima u Hercegovini usljed teške situacije na prometnicama prouzročene nezapamćenim visokim snježnim nanosima zbog čega su vlasti zabranile vožnju osobnim vozilima kako bi se mogla kretati vozila hitnih službi

Završena je helikopterska akcija transporta pacijenata u zdravstvene ustanove u Mostaru, u sklopu koje je helikopterom EUFOR-a i helikopterom oružanih snaga BiH prebačeno ukupno pet osoba, izvijestili su iz Kriznoga stožera grada Mostara.

Na dijalizu na Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar prebačene su četiri osobe te jedna sa srčanim problemima iz mjesta koja su prometno odsječena od ostatka svijeta. Helikopteri su dostavili i hranu potrebnu za jedno novoređenče. Zajedno s helikopterskim postrojbama u pomaganju ugroženim osobama sudjeluju i pripadnici hercegovačke gorske službe spašavanja.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Stožer civilne zaštite HNŽ-a su u nedjelju na zajedničkoj sjednici donijeli odluku o zabrani prometovanja lokalnim cestama, osima za vozila hitne pomoći, policije, vatrogasaca, gorske službe spašavanja i opskrbe.

S obzirom na proglašeno stanje elementarne nepogode na snazi je radna obveza za bolnice, domove zdravlja, policiju, komunalne službe i javne kuhinje dok su za ostale djelatnike u HNŽ-u ponedjeljak, 6. veljače, i utorak, 7. veljače, proglašeni neradnim danima. Nastava se u osnovnim i srednjim školama, te u visokoškolskim ustanovama odgađa se do daljnjeg.

Županijska vlada i civilna zaštita pozvali su građane da racionalno koriste električnu energiju kako ne bi došlo do preopterećenja mreže i nestanka struje, te da obave potrebnu kupovinu s obzirom da se sljedećih dana očekuje novo pogoršanje vremenskih uvjeta.

Zbog snježnih padalina stanje je posebno teško u općini Ravnom koje je potpuno prometno izolirano a u Neumu od jučer nema električne energije jer je dio dalekovoda iz pravca Stona pao pod teretom snijega i leda. Prema najavama iz Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne ova će općina sedam dana biti bez napajanja električnom energijom dok se ne osposobi dalekovod.