USPJEH!

Djevojčici uspješno presađeno čak šest organa

05.02.2012 u 19:41

Bionic
Reading

Devetogodišnjoj djevojčici uspješno je odjednom presađeno šest organa što je izuzetno rijetko, a napose je rijetka transplatacija jednjaka, objavila je u nedjelju Dječja bolnica u Bostonu na sjeveroistoku Sjedinjenih Država

Alannah Shevenell oboljela je 2008. od rijetkog i agresivnog tumora koji je zahvatio želudac, jetru, gušteraču, jednjak, tanko i debelo crijevo i bilo je potrebno višestruko presađivanje organa.

‘Nakon neupješna liječenja, direktor Centra za transpalataciju dječje bolnice (PTC) predložio je višestruku transplantaciju kojom bi se uklonio tumor i zamijenilo šest pogođenih organa’, objavila je bolnica na svojoj internetskoj stranici.

Operacija je trajala 14 sati, a organi potječuju od samo jednog donora, navodi kirurg Heung Bae Kim uz objašnjenje ‘tumor nije bilo moguće ukloniti bez odstranjivanja organa’.

PTC je prva bolnica u Novoj Engleskoj koja je istodobno uspjela presaditi šest organa. Djevojčica se nakon operacije vratila kući u saveznoj državi Maine ‘i moći će s vremenom potpuno normalno živjeti’, napisao je kirurg u priopćenju.