DRUGA POBJEDA TJEDNA

Romney pobijedio na predizborima u Nevadi

05.02.2012 u 11:42

Bionic
Reading

Vodeći kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju Mitt Romney u subotu je osvojio predizbore u američkoj saveznoj državi Nevadi, osiguravši većinu od 28 delegata te države na nacionalnoj republikanskoj konvenciji u kolovozu

Romneyu, bivšem guverneru Massachusettsa, to je druga pobjeda ovoga tjedna, nakon osvajanja predizbora na Floridi u utorak, izvijestile su američke TV mreže.

Prema rezultatima s 45 posto glasačkih mjesta, Romney ima 43 posto glasova, bivši predsjednik Predstavničkog doma Kongresa Newt Gingrich 26 posto, kongresnik iz Teksasa Ron Paul 19 posto i bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum 13 posto glasova.

Iako je Romneyeva pobjeda značajna u postocima, odziv republikanskih birača bio je skroman, pa je prema rezultatima iz 45 posto oblasti Nevade, Romney ukupno dobio oko 7.000 glasova.

Govoreći na pobjedničkom skupu stranke u Red Rocks hotelu i kasinu u Las Vegasu, Romney nije spomenuo nijednog od svojih republikanskih protivnika po imenu, posvetivši govor kritiziranju predsjednika Baracka Obame. On je ponovio obećanje američkim biračima da će ukinuti Obamin savezni zakon o zdravstvenoj skrbi, povećati zaposlenost i povećati vojnu potrošnju.

‘Ovaj predsjednik je mandat počeo ispričavajući se u ime Amerike. Sada se treba ispričati Americi’, rekao je Romney.

Romney je okrivio Obamu za 36 uzastopnih mjeseci nezaposlenosti iznad 8 posto, nazivajući to ‘crvenom crtom koju je povukla njegova administracija’.

Nevada ima najvišu stopu nezaposlenosti u SAD-u koja je u prosincu iznosila 12,6 posto.

‘Ne samo da ću usporiti rast vlade, ja ću ga smanjiti’, rekao je Romney. ‘Ne samo će se zamrznuti udio vlade u gospodarstvu, ja ću ga smanjiti’, rekao je Romney, koji je pobijedio u tri od pet saveznih država koje su do sada održale republikanske predizbore.

Romney je do sada osvojio 97 delegata za konvenciju, Gingrich 30, Santorum 16 i Paul sedam. Za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije potrebni su glasovi 1,144 delegata na konvenciji.

Romneyu, koji je mormon, važnu su prednost u Nevadi donijeli glasovi mormonskih birača, koji čine oko četvrtine registriranih republikanaca u toj državi.

Nakon Nevade, republikanski predizbori nastavljaju se u utorak u saveznim državama Minnesoti, Coloradu i Missouriju.

Jednotjedno glasovanje u Maineu završava sljedeće subote, a potom slijede predizbori u Michiganu i Arizoni 28. veljače.