EVAKUACIJA STANOVNIKA

U Australiji jedan mrtav i tisuće stradalih u poplavi

05.02.2012 u 11:03

Bionic
Reading

Poplave na sjeveroistoku Australije odnijele su jedan život i primorale tisuće ljudi da napuste svoj dom pred nadiranjem vode, izvijestile su u nedjelju spasilačke ekipe

Policija je naredila evakuaciju 3.800 stanovnika St. Georgea, u državi Queenslandu, prije nego jedinu još prohodnu cestu ne preplavi voda, što se očekuje tijekom večeri.

Helikopteri pomažu u spašavanju stanovnika koji još nisu evakuirani a savezna vlada je unajmila vojni Hercules C130 za prijevoz pacijenata iz mjesnih bolnica.

‘Stanje je iznimno teško i pozivam stanovnike na suradnju’, rekla je premijerka Queenslanda Anna Bligh.
Osam vojnih helikoptera nadlijeće to područje kako bi pružili pomoć stradalima i opskrbili ih hranom, lijekovima i agregatima za struju.

U Romi, u Queenslandu, voda je ušla u dvjestotinjak kuća, a vodena bujica je odnijela jednu ženu u automobilu. Njezino je truplo pronađeno u nedjelju blizu mosta u tome gradu, dva dana nakon nestanka.

Poplave koje su početkom 2011. poharale Queensland i sjever Novog Južnog Walesa, područje veliko kao Francuska i Njemačka zajedno, odnijele su 35 života i pričinile su štetu od više milijarda dolara. Stručnjaci ove neviđene poplave pripisuju utjecaju klimatskog fenomena La Nine.