ZAMETENI U PROMETU

Snijeg zarobio vozače u Hercegovini

04.02.2012 u 10:08

Bionic
Reading

Zbog gustog snijega koji je cijele noći između petka i subote padao u većem dijelu Bosne i Hercegovine u subotu se krajnje otežano prometuje gotovo svim cestama u toj zemlji a nadležne su službe pozvale da se ne putuje bez iznimne potrebe

Odjel za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu sigurnosti BiH, zbog vrlo niskih temperatura, sniježnih nanosa i leda na cestama u Bosni i Hercegovini preporučio je entitetskim upravama civilne zaštite, Odjelu za javnu sigurnost Brčko Distrikta BiH te općinama uvođenje pripravnosti operativnih snaga na terenu.

"Svima koji nemaju izrazitu potrebu za putovanjima savjetuje se da ne kreću na put te da ostanu u kućama sve dok se vremenske prilike ne poboljšaju", stoji u priopćenju ministarstva dostavljenom medijima.

Prema izvješću Auto-moto kluba BiH (BIHAMK) na gotovo svim planinskim prijevojima promet je povremeno u prekidu zbog velikih snježnih nanosa a prometovanje teretnih vozila gotovo je u cjelosti onemogućeno. Posebice je teško stanje na prometnici koja povezuje Sarajevo s Tuzlom kao i na cestama u istočnoj Bosni.

U Sarajevu je tijekom noći palo više od pola metra novog snijega pa su čak i ključne gradske prometnice bile jedva prohodne.

Općinske službe civilne zaštite uputile su javni poziv svom radno sposobnim građanima da se prijave radi sudjelovanja u rašćišćavanju snijega jer komunalne službe nisu u stanju to same učiniti. Odlukom nadleženog ministarstva nastava u svim školama u Sarajevu prekinuta je već u petak poslije podne a o tome hoće li biti nastavljena narednog tjedna odlučit će se u ponedjeljak ovisno o razvoju vremenskih prilika.

Vremenske prilike otežavaju i iznimno niske temperature koje su niže od deset stupnjeva ispod nule.

Velike količine snijega uzrokovale su probleme i u Hercegovini pa je tako više osoba ostalo je zarobljeno u vozilima tijekom noći na subotu. Snježne padaline dosegnule su visinu od pola metra što je nezabilježeno više desetljeća a time je u cijelosti obustavljen promet važnijim prometnicama dok su desetine naselja potpuno prometno odsječena.

Zbog lavina ili velikih nanosa u prekidu je odvijanje prometa na glavnom magistralnom pravcu u BiH, M-17 između Mostara i Konjica, kao i na dionicama magistralne ceste između Uskoplja i Rame kao i Bugojna i Kupresa te Stoca i Neuma.

Najteže je stanje u općinama Rami i Ravnome koji su potpuno odsječene a pojedini dijelovi općina Široki Brijeg i Gruda potpuno su blokirani. Na magistralnom putu M-17 u mjestu Salakovac sjeverno od Mostara tijekom noći ostalo je blokirano više automobila i jedan autobus. Kako javljaju lokalni mediji u Mostaru oni traže pomoć kako bi bili deblokirani a nedostaje im i goriva u vozilima kako bi se mogli grijati.

Više je osoba zameteno i u mjestu Kruševu kod Mostara gdje su putnici u jednome vozilu ostali zameteni u snijegu.

Ekipe cestovne operative održavaju prohodnost prometnica, ali je njihov rad otežan zbog intenzivnog snijega. Iz Asocijacije auto moto klubova u BiH sa sjedištem u Mostaru pozivaju građane da se na put ne kreće bez prijeke potrebe.

Odlukom federalnog ministarstva prometa i veza FBiH sa sjedištem u Mostaru na svim magistralnim cestama u Federaciji BiH proglašeni su zimski uvjeti vožnje i za sva vozila obvezno je korištenje zimske opreme te se zabranjuje promet za teretna vozila, tegljače i zglobne autobuse.