ISELJAVANJE

Ulazak u EU Rumunjskoj oduzeo 12 stanovništa

03.02.2012 u 19:54

Bionic
Reading

Broj stanovnika Rumunjske pao je za čak 12 posto od 2002. godine zbog iseljavanja i niske stope nataliteta, pokazali su prvi rezultati popisa stanovništva, što je potaknulo zabrinutosti glede veličine radne snage u zemlji i poreznih prihoda.

Druga najsiromašnija zemlja Europske unije sada ima 19 milijuna stanovnika, što je za tri miljuna manje u odnosu na 21,7 milijuna prije deset godina, objavio je nacionalni ured za statistiku navodeći podatke prikupljene krajem prošle godine.

Podaci su pokazali da gotovo milijun Rumunja živi i radi u inozemstvu, privučeni bogatijim zapadnoeuropskim zemaljma poput Španjolske i Italije. Druge procjene sugeriraju da bi broj rumunjskih radnika u inozemstvu mogao dosezati čak tri milijuna.

Odlazak radnika posebice je potaknuo zabrinutosti u zemlji u kojoj samo oko pet milijuna zaposlenika plaća poreze, a većina ostalih su umirovljenici, djeca, subvencionirani poljoprivrednici ili ljudi koji rade "na crno". U prevelikom i neučinkovitom rumunjskom javnom sektoru radi gotovo četvrtina zaposlenih.

'Migracija u inozemstvo glavni je razlog pada broja stanovnika Rumunjske uz negativan prirodni prirast', rekao je agenciji Reuters u petak Ilie Dumitrescu, glasnogovornik nacionalnog ureda za statistiku.

Rumunjska vlada uvela je oštre mjere štednje, smanjivši plaće i povećavši poreze kako bi pod nadzor stavila proračun i zadržala pomoć Međunarodnog monetarnog fonda. Pad stanovništva otežat će povećanje prihoda od poreza.

Popis stanovništva je pokazao i da Mađari čine 6,5 posto stanovništva, dok se 3,2 posto stanovnika, odnosno 619.000, izjasnilo Romima. Organizacije za zaštitu ljudskih prava su rekle da mnogi Romi ne iskazuju svoju etničku pripadnost, neki od njih u strahu od diskriminacije, te da bi stvaran broj mogao biti 2,5 milijuna, što bi bila najveća romska populacija u Europi.

Dumitrescu je najavio da će ured za statistiku preciznije podatke objaviti krajem svibnja te da bi još uvijek moglo biti znatnijih promjena podataka.