NEVRIJEME

Snijeg zameo Srbiju i Bosnu i Hercegovinu

03.02.2012 u 19:19

Bionic
Reading

Zbog velikih snježnih padalina u petak je u većem dijelu Bosne i Hercegovine proglašena zabrana prometovanja autobusa, kamiona i drugih teretnih vozila s prikolicom, priopćio je tijekom dana Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK).

Uredba o zabrani prometovanja za ova vozila, koju je izdalo Ministarstvo prometa i komunikacija Federacije BiH, odnosi se na sve planinske prijevoje u tom entitetu.

Na najvećem broju cesta u BiH promet se, zbog snijega koji neprestano pada, odvija otežano i usporeno, a bitno je smanjena i vidljivost.

Na većini prometnica visina snijega u ranim popodnevnim satima bila je oko pet centimetara, a posipanje cesta ne daje rezultate zbog temperatura koje se uglavnom spuštaju ispod deset stupnjeva ispod ništice.

Prometne uvjete na području istočne Hercegovine dodatno otežava ledena kiša pa su između Neuma i Ravnog zatvorene sve lokalne ceste.

U Srbiji u 26 općina izvanredno stanje, Beograd zameten

Broj općina u kojima je zbog višednevnih snježnih padalina i veoma niskih temperatura u Srbiji na snazi izvanredno stanje u petak je s jučerašnjih 14 porastao na 26, a snijeg koji neprekidno pada već 15 sati značajno je usporio život i u glavnom gradu Beogradu, gdje je zabilježeno i povećanje broja prometnih nezgoda.

Radi raščišćavanja zametenih putova srbijanska vlada odlučila je u petak da u 29 najugroženijih općina i gradovima Kraljevu i Novom Pazaru iz robnih rezervi uputi pomoć u gorivu i ulju za loženje, te je također izdvojila financijska sredstva za uklanjanje posljedica elementarnih nepogoda u 15 općina.

U izjavi za Hinu načelnik Sektora za izvanredne situacije srbijanskog MUP-a Predrag Marić kazao je kako se situacija na terenu u posljednih 10 sati mijenjala pa je izvanredno stanje proglašeno u još 12 općina u odnosu na prethodne dane, a da je dobra vijest to što će se tijekom vikenda raditi na raspodjeli vladine pomoći ugroženim mjestima.

Zbog velikih snježnih padalina i veoma niskih temperatura u Srbiji je proteklih dana do sada evidentirano šest umrlih osoba i taj je broj, po Marićevim riječima, za sada nepromijenjen.

Zbog vremenskih neprilika u cijeloj Srbiji, ministarstvo znanosti i obrazovanja naložilo je načelnicima školskih uprava da, ukoliko ne postoje odgovarajući uvjeti za rad i ako je ugrožena sigurnost djece i učenika, stožerima za izvanredne situacije lokalnih samouprava predlože donošenje odluka o prekidu nastave.

U Beogradu je gradska uprava donijela odluku da se, zbog vremenskih neprilika, u poslijepodnevnoj smjeni u svim beogradskim osnovnim i srednjim školama ne održi nastava, a mediji izvješćuju kako je u pojedinim srbijanskim mjestima nastava već otkazana za cijeli sljedeći tjedan.