SLOVENIJA I SUKOB INTERESA

Može li parlamentarni zastupnik biti i komentator?

03.02.2012 u 14:32

Bionic
Reading

O tome hoće li nekoć proslavljeni slovenski košarkaš Peter Vilfan (55) smjeti i ubuduće na televiziji komentirati košarkaške utakmice, budući da je izabran u parlament, morat će odlučiti protukorupcijska komisija slovenske vlade zbog mogućeg sukoba interesa, navode u petak slovenski mediji

Vilfan je za zastupnika izabran na listi Pozitivne Slovenije nesuđenog mandatara Zorana Jankovića, a parlamentu je podnio molbu da mu se i dalje omogući komentiranje košarkaških utakmica, čime se uspješno bavi već dvadesetak godina, uz to što ima košarkašku školu za mlade.

Zastupnici iz nove parlamentarne većine koja će sastaviti vladu ocijenili su, međutim, na parlamentarnom odboru koji je odlučivao o Vilfanovoj molbi da se na njegov slučaj ne može primijeniti pravilo po kojemu parlamentarci mogu aktivno djelovati i zarađivati i u nekoj drugoj ustanovi, ali najviše 40-ak sati mjesečno.

Kao problem postavljeno je pitanje ne bi li Vilfanovi televizijski prijenosi košarkaških utakmica u stanovitom smislu bili zloporaba tog medija s obzirom na to da je on sada jasno politički profilirana osoba. Osobito bi, smatra se, to bilo naglašeno ako bi košarku komentirao za nacionalnu televiziju kao javni servis, a ne za komercijalne televizijske postaje kao dosad.

Pravilo o ograničenom honorarnom radu izvan parlamenta u prvim godinama slovenskog parlamentarizma tumačilo se kao određena koncesija za liječnike, sveučilišne profesore i slične visokobrazovane kadrove koji su privremeno ušli u politiku, kako bi nakon završetka političkog mandata mogli nastaviti karijeru u svojim osnovnim pozivima, ali se s vremenom proširilo i na ostale pozive.

Vilfan je izjavio da će ga gledatelji i ljubitelji športa kroz četiri godine zaboraviti ako se prestane javno pojavljivati kao sportski komentator.

Zastupnici iz njegove stranke i iz redova Socijaldemokrata (SD) Boruta Pahora izjavljuju da u Vilfanovoj molbi ne vide ništa sporno. No, parlament je odlučio da će se o predmetu izjasniti nakon što dobije mišljenja protukorupcijske komisije o tome ne radi li se o slučaju sukoba javnog i privatnog interesa.