ROCK BEYOND BELIEF

Ateisti u vojsci: Nećemo posljednju pomast!

05.02.2012 u 07:50

Bionic
Reading

Vojnik Justin Griffith, zvijezda američkih ateista, uznemirio je nadređene zahtjevom da ga se poštedi tzv. duhovnog treninga, a u posljednje vrijeme prima prijetnje smrću zbog projekta Rock Beyond Belief u vojnoj bazi Fort Bragg

Zbog upornih nastojanja da ateistima osigura dužno prihvaćanje i priznavanje prava u američkoj vojsci, Griffith je nedavno imenovan vojnim direktorom organizacije Američki ateisti.

U rodnom gradu Plano, oblasti teksaškog Biblijskog pojasa, Griffith je slovio za gorljivog malog kršćanina, koji se s prosvijećenim učiteljima svađao oko evolucijskih prijepora. Krizu vjere doživio je s 13 godina.

'Bilo je bolno. Izgubio sam vjeru prije nego što sam izgubio prvu djevojku. Ništa slično nije mi se prije dogodilo i nisam znao kako se nositi s tim', kaže taj 29-godišnji deklarirani ateist.

Dawkins stiže u Fort Bragg

Danas, kao desetnik američke vojske vodi bitku za uvažavanje ateista u oružanim snagama i pritom zadobiva sve veću pažnju javnosti. Njegov najambiciozniji projekt, Rock Beyond Belief, cjelodnevni je skup događaja u vojnoj bazi Fort Bragg u Sjevernoj Karolini, koji uključuje dječje aktivnosti, rock koncerte i predavanje najpoznatijeg svjetskog ateista, pisca i znanstvenika Richarda Dawkinsa, izvještava BBC.

Krupan je to zalogaj u okviru organizacije koja još uvijek poštuje vjerske tradicije i u gradu koji se identificira s kršćanskim vrijednostima.

Planiran za 31. ožujka, Rock Beyond Belief održat će se dvije godine nakon kontroverznog koncerta Rock The Fort s kršćanskim rock bandovima, koji je u Fort Braggu organizirao Evangelički savez Billy Graham. Rock Beyond Belief trebao se održati 2011, ali je odgođen dok Griffith nije uspio osigurati istu lokaciju na kojoj se održao Rock The Fort: poljanu u blizini kapele, na kojoj se mogu okupiti tisuće ljudi.

Iako je taj koncert najistaknutiji Griffithov napor za prihvaćanje ateista u vojsci, nije i jedini. Vojska ima dugu tradiciju korištenja vjerske ideologije i simbola – promjerice, tradicionalnu ceremoniju slaganja zastave uz višekratno spominjanje vjere u boga.

Testovi 'duhovne kondicije'

Prethodno, Griffith je kritizirao tzv. test duhovne kondicije, koji je uveden prošle godine kao dio programa prevencije suicida.

Nakon porasta broja samoubojstava veterana iz Iraka i Afganistana, vojska je uvela obavezno testiranje emocionalnog i duhovnog stanja vojnika. Griffith je prvi problematizirao taj kompjuterizirani test u javnosti. Razljutilo ga je, kaže, što se morao izjasniti o tome koliko su odgovarajući navodi poput sljedećih: Ja sam duhovna osoba. Vjerujem da je na neki način moj život usko vezan sa cijelim čovječanstvom. Često nalazim utjehu u religiji i duhovnim vjerovanjima.

Weinstein: Test je neustavan!

Mikey Weinstein, bivši odvjetnik američkog zrakoplovstva i osnivačFonda za vjerske slobode u vojsci, vjeruje da je termin 'duhovnost'dimna zavjesa za religiju – preciznije, za kršćanski evangelizam. Kaodokaz, navodi dio treniga koji opisuje smisao ceremonije slaganjazastave, kao simbol vječnosti i glorifikacije svetogtrojstva. Weinstein tvrdi da vojska promovira religiju i da jereligijski test neustavan.

'Iduće pitanje - U teškim razdobljima, molim se ili meditiram - bilo je jednako šokantno. Ja ne radim te stvari i ne mislim da ijedno od tih pitanja ima ikakve veze s mojom vojničkom spremnošću', rekao je Griffith.

Rezultati testa pokazali su da je Griffithova duhovna kondicija potencijalno problematična. S ekrana je blještalo: Moguće je da vam nedostaje osjećaj za smisao i svrhu života. Ponekad, teško vam je razumjeti što se događa vama i ostalima oko vas. Možda se ne osjećate povezani s nečim većim od sebe. Možda preispitujete svoja vjerovanja, principe i vrijednosti.

Uz zaključak da bi njegov važan cilj trebalo biti poboljšanje duhovne kondicije, Griffithu se sugeriralo da pristupi dugom treningu koji će ga naučiti različitim oblicima duhovnosti, uključujući molitvu, medijaciju i redovite odlaske u crkvu.

'Bez posljednje pomasti, molim!'

Grifftih također želi da se vojnicima omogući da se u službenim dokumentima deklariraju kao ateisti.

'Trebalo mi je godinu i pol da se izborim za to da uz moje ime stoji 'ateist'. Kada sam im prvi put rekao da sam ateist, označili su kućicu - 'nema religijske preferencije'. Rekao sam im da je to neprihvatljivo. Imam preferenciju i to je ateizam', rekao je Griffith.

Službeni dokumenti važni su, kaže, zbog vojnika koji stradavaju u službi. 'Želim da znaju da sam ateist: ne molite se za mene, ne obavljajte posljednju pomast, ne radite nikakve uvrnute ceremonije', kaže Griffith.

Griffith kaže da u Fort Braggu ima stotinjak ateista koji održavaju tjedne sastanke izvan baze, s obzirom na to da im vojska ne priznaje zaseban 'vjerski' status. Surađuje i s drugim ateističkim grupama u vojnim bazama diljem SAD-a. 

Američke ateiste doživljava se kao antikršćane jer se bore za razdvajanje države i religije te za uklanjanje religijskih simbola iz javnih prostora. U najavnom prilogu notornog Fox Newsa o koncertu Rock Beyond Belief, prikazan je video benda Aiden, s prizorima zapaljenih crkvi i aluzijama na spaljivanje sinagoga i svetih knjiga.

Korekcije

Prilog je rezultirao mnogobrojnim izljevima mržnje i prijetnjama smrću, unatoč Griffithovom objašnjenju da to nije poziv ateistima na akciju, već prikaz sektaškog nasilja koje se čini u ime religije.

Griffith priseže bez fraze 'tako mi bog pomogao'

Iako ne vjeruje u boga, Griffith, čini se, slijepo vjeruje u vojsku. Prije nekoliko mjeseci potpisao je novi petogodišnji ugovor i želi ostvariti blistavu vojnu karijeru.

'Nigdje ne bih dospio bez vojske. Naučila me da budem muškarac', kaže. 'Vojska je toliko dobra da zaslužuje ove male korekcije – u odnosu na veličinu vojske, uistinu ih smatram malima'.

Osim što službeno priznaje kršćanske, židovske i muslimanske zajednice, Fort Bragg nudi resurse i drugim vjerskim grupama, poput budista i vikana, pripadnika neopaganske religije.

'Vojska je stvarno mikrokozmos naše nacije', kaže Benjamin Abel, glasnogovornik Fort Bragga. 'Služimo narodu i imamo nevjerojatno raznovrsnu populaciju američkih građana.'

Navodi da postoje određeni koraci koje religijske grupe mogu napraviti kako bi osigurale veću vidljivost u bazi, a nastojanja ateista podsjećaju ga na ono što su već prošli članovi vikanske religije. Podsjeća da je kroz povijest vojska bila izložena mnoštvu socijalnih problema; danas, vojnici se mogu otvoreno deklarirati kao homoseksualci, a žene su već dugo sastavni dio vojske. 'Mi nismo snaga socijalne promjene, ali od promjena ne bježimo', rekao je Abel.