ZASTRAŠUJUĆA ZIMA

Nestašica plina u Europi, Hrvatska sigurna

03.02.2012 u 12:54

Bionic
Reading

Nekoliko srednjoeuropskih zemalja prijavilo je u četvrtak smanjenu isporuku ruskog plina. Europska komisija objavila je da je isporuka plina Italiji preko austrijske granice pala za čak desetinu. Među zemljama koje su prijavile smanjeni dotok plina nalaze se i Austrija, Slovačka i Poljska. Poljaci tvrde da je dostava smanjena za sedam posto, a Slovaci su prijavili gubitak od čak 30 posto u odnosu na očekivanu količinu

U ruskom Gazpromu iznenađeni su podacima. Uprava ruske državne megakompanije  tvrdi da je u posljednje vrijeme isporuka plina prema europskim zemljama čak povećana zbog jake zime. Za smanjenje dotoka krive Ukrajinu kroz koju prolazi dio plina i koja navodno uzima veće količine nego što joj pripadaju. Ukrajinska tvrtka Naftogaz odbacila je sve optužbe ruskog konkurenta.

Zasad nema straha da bi se mogla ponoviti kriza poput one iz 2009. godine, jer je većina zemalja unaprijed osigurala dovoljne zalihe plina.

U INA-i podsjećaju da Hrvatska ima trogodišnji ugovor s talijanskim distributerom plina ENI (koji, između ostalog, trguje i plinom iz sjeverne Afrike), da je hrvatsko spremište makismalno puno, te da se sve veći dio potreba namiruje i iz domaćih izvora (sjeverni Jadran).