ZLOČINI PROTIV ČOVJEČNOSTI

Aisha Gadafi ne vjeruje u pošteno suđenje bratu Saifu

02.02.2012 u 20:52

Bionic
Reading

Međunarodni kazneni sud (ICC) u četvrtak je priopćio da je odbacio zahtjev kćeri bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija da joj se dostave informacije o slučaju njezina brata koji u Libiji čeka suđenje zbog optužbi za ubojstva i silovanja.

Protiv Saifa al-Islama Gadafija, koji je u studenom uhićen u Sahari prerušen u beduina, optužbu je podigao i ICC, a odnose se na zločine protiv čovječnosti počinjene prošle godine u vrijeme libijskoga građanskog rata.

Aisha Gadafi je u utorak od ICC-a zatražila da joj se dostave informacije o njezinim pokušajima kontaktiranja brata Saifa te je dostavila i dokument u kojem se tvrdi da libijske vlasti ne žele dopustiti niti jednom stranom odvjetniku da ga zastupa.

Sud je odbacio taj zahtjev, kao i zahtjev aktivistice za ljudska prava Mishane Hosseinioun, objašnjavajući da su "na krivoj adresi i suprotni" sudskoj proceduri. Libijsko vladajuće Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) smatra da bi se Saifu al-Islamu trebalo suditi na domaćem sudu i tvrdi da će imati pošteno suđenje. ICC zadržava pravo da zatraži da mu se sudi u Den Haagu.