DODIKOVI MEDIJI

'Čedo Jovanović je srpski izdajnik!'

02.02.2012 u 15:02

Bionic
Reading

Predsjednik Liberalno-demokratske partije Srbije (LDP) Čedomir Jovanović dobio je u četvrtak, nakon jučerašnjeg javnog sučeljavanja s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, same pohvale u sarajevskim medijima, dok je za političke stranke, razne udruge i najveći dio medija u Republici Srpskoj postao nacionalni izdajnik protiv kojega su najavljene i sudske tužbe

Oslobođenje u posebnom komentaru ističe da je od svih počinjenih zločina još gore njihovo relativiziranje, u čemu ustrajava upravo Dodik. List njegovo negiranje genocida u Srebrenici naziva 'odvratnim lažima'.

'To što Srbi imaju svoju istinu o karakteru rata u BiH, Hrvati svoju, a Bošnjaci svoju i što se pritom ne slažu tko je prvi počeo, to se nekako i da razumjeti, ali oko nijednog zločina ne može biti nikakvog spora', ističe list.

'Willy Brandt kojega Srbija neće', naslov je komentara o sučeljavanju Javanovića i Dodika koji je objavio Dnevni avaz.

List ističe da je Jovanović kao nijedan Srbin do sada pokazao da bi i srpski narod mogao imati osobu poput pokojnog njemačkog kancelara koji se osobno pokajao zbog zločina nacista, no dodaje da u Srbiji ne postoji spremnost da se prihvati i podrži nekoga tko je 'ogolio svu monstruoznost i posljedice politike vođene 90-ih godina, a koje se Srbija ni danas nije odrekla'.

Avaz zaključuje da je nerealno očekivati da će Srbija nakon Jovanovićeva istupa doživjeti katarzu. Citirajući komentare brojnih javnih osoba, list konstatira da je sasvim jasno da većina u Srbiji danas razmišlja na isti način kao i Dodik. No Avaz upozorava da je možda najvažnije od svega što je Dodik izgovorio njegova izjava da bi neovisnost RS u ovom trenutku priznalo devet ili deset država. Uz zaključak da je to dokaz da RS 'traži partnere za dezintegraciju BiH', list citira hrvatskog povjesničara Ivu Banca koji podsjeća na to s kim se Dodik u posljednje vrijeme družio jer među tim političarima ima i onih iz veoma utjecajnih zemalja. 'Dodik, koji ne priznaje da je RS stvorena na genocidu, sigurno će sebi tražiti partnera', konstatira Banac te dodaje kako za Srbiju nema demokratskog puta sve dok na Srebrenicu bude gledala kao na usputni događaj.

Zastupnica u srbijanskom parlamentu Vesna Pešić također ne dvoji da je sada postalo sasvim jasno da Dodik teži odcjepljenju RS-a od BiH. 'Dodik dosta radi na tome da se RS odcijepi', izjavila je Pešić dodajući da on u međuvremenu čini sve ne bi li potaknuo unutarnju dezintegraciju BiH.

Za razliku od medija u Sarajevu, banjolučke Nezavisne novine, bliske Dodiku, uoči njegova sučeljavanja s Jovanovićem pozvale su i na kazneni progon onih koji govore poput lidera LDP-a. Koluminist Nezavisnih predložio je da RS donese zakon kojim bi se sankcionirale javno izrečene uvrede o navodnoj genocidnosti i zločinačkim temeljima RS.

Podnošenje tužbe teritorijalno nadležnom sudu protiv Jovanovića za klevetu i uvredu već u srijedu najavila je udruga koja okuplja članove obitelji poginulih i nestalih iz RS-a.

Izvješćujući o javnom sučeljavanju Jovanovića i Dodika, elektronički mediji u RS-u u srijedu naširoko su citirali predsjednika RS-a, dok su lideru LDP-a ostavili malo prostora u prepričanoj verziji. Na sličan način o tome su u četvrtak izvijestile i Nezavisne novine.

Međunarodni sud pravde (ICJ) potvrdio je da se u Srebrenici u srpnju 1995. dogodio genocid nad Bošnjacima, a ta je kvalifikacija sastavni dio presude po tužbi koju je BiH podnijela protiv Srbije zbog agresije i genocida. Kvalifikacija genocida stoji i u nizu presuda koje je donio međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, primjerice u slučaju generala Radislava Krstića, koji je zajedno s Ratkom Mladićem bio jedan od ključnih zapovjednika postrojbi bosanskih Srba koje su sudjelovale u masovnim likvidacijama zarobljenih Bošnjaka. Krstić je ujedno bio prvi Europljanin osuđen za genocid na nekom međunarodnom sudu nakon nirnberškog procesa.