RAT NA STADIONU

Tko je kriv za tragediju u Egiptu?

02.02.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Dan nakon krvave nogometne utakmice između Al-Masryija i Al-Ahlyija u Egiptu, objavljene su crne statistike: u neredima na stadionu poginulo je 79 osoba, dok ih je 248 ozlijeđeno. No tko je točno izazvao kaos na stadionu Port Said, nije poznato, a pitanje je hoće li se prava istina ikad i saznati

Egipatski nogometni fanovi mogu biti nevjerojatno nasilni, piše BBC. No, ono što je odmah izazvalo sumnje jest činjenica da su navijači al-Ahlyija, poznati i kao Ultras, ujedno i politička snaga. Naime, oni su bili na čelu mnogih velikih sukoba protiv egipatskih snaga sigurnosti posljednjih godinu dana.

Val novih nasilja predstavlja neposrednu opasnost za egipatsku vlast. Ovaj slučaj također izaziva novu političku krizu, potkopavajući povjerenje u vladajuće vojno vijeće, u vrijeme kada se Egipat sprema za predsjedničke izbore i prijelaz na civilnu vlast.

Muslimanska braća, stranka koja je uvjerljivo odnijela pobjedu na nedavnim izborima, za nasilje optužuje pristaše svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka

'Događaji u Port Saidu su planirani i poruka su ostataka iz bivšeg režima', kazao je Essam al-Erian, zastupnik Muslimanske braće.

On je otišao govoreći da su vojska i policija htjele utišati kritičare koji zahtijevaju kraj izvanrednog stanja u zemlji.

'U zemlji vlada sigurnosni vakuum koji je doveo do oružanih pljački banaka i ubijanja. Neki su prijetili pobunom protiv parlamenta, a prijetili su i mladim članovima Muslimanske braće, što može značiti da neki policajci možda kažnjavaju građane zbog revolucije', navodi stranka u priopćenju.

Dok Muslimanska braća optužuju egipatsku vojsku za nasilje, egipatski ministar unutarnjih poslova proziva navijače za provociranje.

Kako piše CNN, navijač Al-Ahlyija kazao je da je upravo policija otvorila vrata koja su ih odvajala od navijača Al-Masryija.

'Huligani su nas napadali sa svime: bacali su na nas kamenje, staklene boce, napali su nas noževima, mačevima. Kako je policija dopustila da unesu oružje na tribine?' pita se navijač Al-Ahlyija.

'Policija je sve samo promatrala, a medicinska pomoć je došla kasno', dodao je Mamdouh Eid, izvršni direktor Al-Ahlyija.

Navijački neredi u Egiptu