Svijet GRANIČNI SPOR

EU traži napredak u roku od devet dana

  • Autor: tportal.hr
  • 15.4.2009 22:22:56
  • 15.4.2009 18:17:26

Ured europskoga povjerenika za proširenje Ollija Rehna odbio je osvrnuti se na tvrdnje slovenskoga POP TV-a da prijedlog 'olakšavanja' koji je Rehn predstavio Hrvatskoj i Sloveniji uključuje ad hoc arbitražu, piše Večernji list

BRUXELLES - Prema navodima slovenske privatne televizijske mreže, Europska komisija imenovala bi jednoga arbitra, a ovaj dvojicu svojih pomoćnika, dok bi hrvatska i slovenska strana izabrale svaka još po jednoga.

Arbitražom bi se navodno do kraja godine odredila međudržavna granična crta, a hrvatski pristupni pregovori nastavili bi se čim dvije strane pristanu na arbitražu. Ministri vanjskih poslova dvoju zemalja Gordan Jandroković i Samuel Žbogar o tome bi navodno s Rehnom ponovno razgovarali u Bruxellesu idući tjedan.

'Nisam u položaju raspravljati o podrobnostima takva mogućega sastanka, niti o sadržaju posljednjega kompromisnoga prijedloga. Cilj je Komisije postići napredak prije sljedeće međuvladine pristupne konferencije, zakazane za 24. ovoga mjeseca', rekla je Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy, piše Večernji list. Dodala je tek da je tome posljednjemu prijedlogu, koji je Rehn 25. ožujka predstavio dvjema stranama, 'jedinstvenu potporu iskazala predsjednička trojka EU (Francuska, Češka i Švedska), te je pozvala Komisiju da nastavi svoje 'olakšavanje'.

'Riječ je, dakle, o poslu koji je i dalje u tijeku', zaključila je Nagy, zanijekavši tako navode da je Rehnov prijedlog propao.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još