BORBA ZA ELIZEJSKU PALAČU

'Čuvaj se, Carla: Stiže Valerie Trierweiler!'

02.02.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Oprez, Carla Bruni - dolazi atraktivna Valerie Trierweiler, spremna pomoći ljevičaru Francoisu Hollandeu da nakon Nicolasa Sarkozyja povede Francusku novim smjerom, piše tjednik Newsweek u osvrtu posvećenom potencijalnoj novoj prvoj dami Francuske i ulozi privatnog života u francuskim izborima

Tko god osvojio francuske predsjedničke izbore u svibnju – aktualni predsjednik Nicolas Sarkozy ili njegov socijalistički izazivač Francois Hollande – oko prve dame i dalje će lebdjeti oblak glamura s tračkom intrige. Carlu Bruni-Sarkozy već znate, vrijeme je da upoznate Valerie Trierweiler, Hollandeovu partnericu, čiji put do Elizejske palače nije ništa manje neobičan od onoga kojim je kročila Bruni, piše Newsweek.

Inteligentna i elegantna, s hladnokrvnošću jedne Katharine Hepburn, visokim jagodicama i kestenjastim kovrčama koje joj uokviruju lice, 46-godišnja Trierweiler novinarka je i majka trojice tinejdžera iz veze s bivšim partnerom. Za razliku od Bruni, stasala je u obitelji skromnih primanja, uz oca ratnog invalida i majku blagajnicu koji su podignuli šestero djece. Također, za razliku od Bruni, Valerie Treiweiler ima prethodno iskustvo u svijetu francuske politike: dva desetljeća bila je politička novinarka tjednika Paris Match – Hollandea je profesionalno upoznala kada su joj bile 23 godine – a radila je i televizijske intervjue.

Sada ima ured u sjedištu izbornog stožera Francoisa Hollandea. Odrekla se medijskog izvještavanja te je proteklog vikenda premijerno dala intervju za televizijski celebrity šou. Prihvatila se i tvitanja, gorljivo braneći svog dečka od političkih napada, piše Newsweek.

Ljubavne veze na marginama osovine novinarstvo - politika u Francuskoj nisu osobito egzotične, navodi tjednik, dodajući da su pažnju javnosti donedavno zaokupljali bivši šef MMF-a Dominique Strauss-Kahn i Anne Sinclair, koja je prošlog tjedna pokrenula Le Huffington Post.

No uloga Valerie Trierweiler ponešto je složenija, jer je ona obilježila i prethodne predsjedničke izbore. Prisjetimo se, tada je socijalistica Segolene Royal postala prva žena koja je ušla u finale francuskih predsjedničkih izbora. Njezin tadašnji partner i stranački šef bio je upravo Hollande, koji iz gotovo 30-godišnje veze s Royal ima i četvero djece. Iza scene kružile su glasine da se par u tajnosti rastao, a Sarkozyjeva stranka UMP debelo se okoristila naklapanjima da Hollande živi s ljubavnicom kako bi diskreditirao Royal. Prvi put u tom kontekstu pojavilo se i ime Valérie Trierweiler. 'To je dobro poznata činjenica, ali to niste čuli od mene', rekao je jedan UMP-ovac Newsweeku u listopadu 2006, tjednima prije nego što je Royal osvojila stranačku nominaciju.

Nakon poraza od Sarkozyja, za što se djelomično okrivljuje i anemična stranačka podrška, Royal je izjavila da je izbacila Hollandea iz kuće. Hollande je pak jednom francuskom tabloidu priznao vezu s Trierweiler tek 2010, kada je postalo izvjesno da će ući u predsjedničku utrku. Nazvao ju je ženom svog života, piše Newsweek.

Do izbora je ostalo stotinjak dana, Hollande vodi u predizbornim anketama, a Trierweiler je izašla iz sjene. Na velikom prošlotjednom skupu sjedila je pokraj Mazarine Pingeot, dugo tajene kćeri bivšeg predsjednika Francoisa Mitterranda, a Hollande je u svom 80-minutnom govoru u potpunosti prešutio kandidaturu Segolene Royal iz 2007. godine.

Ovog puta, sumira Newsweek, izborna parola je 'normalnost'. Sarkozyju je politički naštetila blještava faza, u kojoj je kao playboy s naočalama Ray-Ban snubio mankenku. Hollande sada obećava da će biti 'normalan predsjednik', a Trierweiler tvrdi da se protiv stresova od kampanje bori kućanskim poslovima. Normalnost je to, čini se, po mjeri francuskog filma, n’est-ce pas?, zaključuje Newsweek.