Svijet SAD ZABRINUT

'Ne znamo hoće li Iranci razvijati nuklearno oružje, ali spremni su'

Iran je znanstveno, tehnički i industrijski spreman za proizvodnju nuklearnog oružja, procjenjuje Clapper

Ne znamo hoće li se Iran odlučiti na proizvodnju nuklearnog oružja, ali procjenjujemo da ostavlja tu mogućnost otvorenom, rekao je u utorak američki obavještajni šef James Clapper u izvješću Senatu, prenosi Reuters.

Direktor nacionalne obavještajne službe izjavio je da tehnološka razvijenost Irana, posebice mogućnost obogaćivanja urana, učvršćuje njihovu procjenu kako je Iran znanstveno, tehnički i industrijski spreman za proizvodnju nuklearnog oružja. Ključno je pitanje postoji li politička volja za to, ustvrdio je Clapper.

Sve veća ulaganja u nuklearnu energiju koja, ističu Iranci, nema vojnu svrhu, zabrinjava Zapad, posebice SAD i Europsku uniju koji su Iranu nametnuli sankcije. Američki predsjednik Barack Obama u utorak je odobrio sankcije iranskoj središnjoj banci, što bi trebalo imati velik utjecaj na Iran. Međutim, Clapper smatra da ni gospodarske poteškoće najvjerojatnije neće ugroziti iranski režim.

Clapper je pred Senatom komentirao i situaciju u Siriji ustvrdivši kako predsjednik Bašar al-Asad unatoč fragmentiranoj oporbi ne može još dugo držati moć u svojim rukama te kako je pad njegova režima samo pitanje vremena, iako bi mogla biti riječ o puno vremena. Eventualni pad sirijskog režima predstavlja brigu i potencijalno velik strateški gubitak i za Teheran, zaključio je Clapper.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još