Svijet POTRES OD 6,2 RICHTERA

Peru: Najviše stradalih u bijegu iz domova

Najmanje je 145 osoba ozlijeđeno, uglavnom lakše, a 125 kuća je oštećeno u potresu magnitude 6,2 koji je u noći na ponedjeljak pogodio područje Ice, blizu obale na jugu Perua, po novom izvješću objavljenom u ponedjeljak navečer

Civilna zaštita popisala je '145 ozlijeđenih osoba, 125 kuća neprikladnih za stanovanje i 581 stradalu osobu' u pokrajini Ici, po novom izvješću objavljenom tijekom večeri, nakon zbrajanja štete u gradskim i seoskim područjima.

'Većina ozlijeđenih prošla je s lakšim ozljedama koje su posljedica paničnog bježanja iz doma', rekao je direktor civilne zaštite u Ici Cesar Chonate za radio RPP.

Potres se dogodio 11 minuta nakon ponoći, a epicentar mu je bio 47 km jugozapadno od Ice, na dubini od 48 km, izvijestio je Peruanski geofizički zavod (IGP). IGP nije proglasio uzbunu na cunami.

Potres se jako osjetio u Ici, gradu s dvjestotinjak tisuća stanovnika blizu obale, 300 km južno od Lime te u obližnjim gradovima Piscu i Caneteu.

Potres se slabije osjetio u Limi i gradovima u unutrašnjosti poput Junina i Ayacucha.

Većina oštećenih i srušenih kuća bile su sagrađene od sirove, nepečene opeke, po pisanju peruanskih medija.

U ponedjeljak ujutro područje Ice pogodio je još jedan, nešto slabiji potres magnitude 4, izvijestio je IGP.

U kolovozu 2007. okolicu Pisca i Ice pogodio je potres snage 7,9 stupnjeva u kojemu je poginulo više od 500 ljudi, a 200.000 je ostalo bez krova nad glavom.

IGP ističe da je peruanska obala na 'pacifičkom vatrenom prstenu' na kojemu se događa 85 posto seizmičke djelatnosti na Zemlji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još