Svijet PRECIZIRANJE ODGOVORNOSTI

Tužiteljstvo predlaže izmjene Hadžićeve optužnice

Haško tužiteljstvo predložilo je raspravnom vijeću Haškoga suda izmjene optužnice protiv bivšeg vođe pobunjenih hrvatskih Srba Gorana Hadžića, kojima se precizira njegova odgovornost u okviru udruženog zločinačkog pothvata te ispravljaju neke nejasnoće u optužnici, objavio je u ponedjeljak Haški sud

Predloženim izmjenama optužnice jasnije se i preciznije iznose točke optužnice i one ne predstavljaju materijalnu izmjenu optužnice odnosno dodavanje novih točaka, navodi se u tužiteljskom prijedlogu podnesenom 27. siječnja.

Bivši predsjednik tzv. RSK optužen je za progon tisuća i ubojstvo stotina Hrvata na okupiranim hrvatskim područjima tijekom Domovinskog rata te za niz drugih zločina među kojima su zlostavljanja, razaranja i pljačka.

Hadžića se tereti da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio nasilno i trajno ukloniti Hrvate i drugo nesrpsko stanovništvo s trećine hrvatskog teritorija koji su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda.

Hadžić je tijekom rata najprije obnašao dužnost predsjednika vlade samoproglašenog SAO SBZS-a, a nakon toga bio je i predsjednik samoproglašenog RSK.

Tužiteljstvo navodi da izmjenama želi preciznije definirati Hadžićev značajan doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu kako djelima, tako i propustima. Njega se tereti da je planirao, poticao, naređivao i pomagao u zločinima tako što je ohrabrivao ili odobravao politiku progona, nasilje i druga zlodjela. Tužiteljstvo želi pojasniti da je zlodjela počinio i time što nije poduzimao potrebne mjere u cilju zaštite dviju skupina - zatočenika i nesrpskog stanovništva na okupiranim područjima.

Izmjenama tužitelji žele ukloniti i nejasnoće oko žrtava na način da iste žrtve u različitim točkama optužnice budu opisane na jednak način te nejasnoće oko područja koja obuhvaća optužnica.

'Predložene izmjene nisu nepravične prema Hadžiću. One mu bolje i detaljnije pojašnjavaju optužnicu i ne utječu na njegovo pravo da mu se sudi bez nepotrebnih odgoda... One ne dodaju nove točke optužnice i ne utječu na previđen početak i duljinu trajanja suđenja', navodi tužiteljstvo.

Hadžić je kao posljednji haški bjegunac uhićen 20. srpnja u Srbiji nakon sedmogodišnjeg bijega, a postupak protiv njega u Haagu je u predraspravnoj fazi i suđenje bi trebalo započeti za nešto manje od godinu dana. Prva statusna konferencija u tom predmetu održana je u studenome prošle godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još