POVRATAK OTPISANIH

Američka policija gubi bitku s prosvjednicima

30.01.2012 u 14:05

Bionic
Reading

Nakon kraćeg predaha pokret Occupy opet je u punoj snazi: masovni prosvjed u Oaklandu tijekom vikenda završio je uhićenjem više od 400 prosvjednika, aktivisti u New Yorku reagirali su sinoćnjim izlaskom na ulice, što je rezultiralo uhićenjem 12 prosvjednika, a za danas je najavljen mirni otpor policiji u Washington D.C.-u zbog najave gradskih vlasti da će ukloniti šatore prosvjednika iz parka u blizini Bijele kuće

Prilikom masovnih uhićenja u kalifornijskom Oaklandu ozlijeđene su četiri osobe - tri policajca i jedan prosvjednik, priopćila je policija. Snage reda aktivirale su suzavac nakon što su aktivisti pokušali okupirati gradsku vijećnicu, navodno bacajući 'kamenje i različite projektile'.

Uništena su tri vozila, a razbijeni su izlozi trgovina, izjavila je glasnogovornica policije.

Gradonačelnik Jean Quan poručio je da pokret Occupy 'mora prestati koristiti Oakland kao teren za igru'.

Na optužbe prosvjednika da je policija prekršila svoje ovlasti, gradski vijećnik Ignacio De La Fuente rekao je da su snage reda djelovale u skladu sa zakonom i da su neki prosvjednici pribjegli 'terorizmu'.

'Dopustili smo da stvari izmaknu kontroli, a eskalacija postaje... veoma opasan problem', rekao je De La Fuente.

Oaklandska policija u listopadu je istjerala prosvjednike iz njihovog kampa na trgu Frank H. Ogawa Plaza.

Prosvjed solidarnosti započeo je na njujorškom trgu Washington Square Park, a u nekoliko navrata prosvjednici su bacali boce na policiju, izvijestio je New York Times.

Marširajući Petom avenijom, skandirali su: 'New York je Oakland; Oakland je New York!'

U sinoćnjoj akciji pred elitnim hotelom u Washington D.C.-ju, gdje se na svečanosti zatvorenog tipa i gala večeri AlfaAlfa kluba našao i predsjednički bračni par Obama, 200-ak prosvjednika protiv korporacijske pohlepe razgolitilo je torza u znak prosvjeda protiv uklanjanja šatora na trgovima McPherson i Freedom Plaza nedaleko od Bijele kuće. Na grudima jedne prosvjednice pisalo je 'Sloboda izražavanja'.

Deložacija prosvjednika iz parka, u kojem kampiraju već mjesecima, trebala bi početi u podne po lokalnom vremenu.

Prosvjednici najavljuju da će braniti svoja privremena naselja. Direktor nadležne službe sigurnosti National Park Service Jonathan Jarvis rekao je da aktivisti imaju pravo boraviti u parku, no 'ohrabrit' će se da spavaju negdje drugdje.