BESKRAJNI ZAHTJEVI

Šešelj od Haaga traži dva milijuna eura odštete

30.01.2012 u 13:37

Bionic
Reading

Šešelj traži odštetu za nametanje odvjetnika, onemogućene komunikacije s obitelji, dokaznog materijala na stranom jeziku, narušavanja principa jednakosti, odugovlačenja procesa...

Vojislav Šešelj od Haškog je suda zatražio dva milijuna eura odštete zbog kršenja njegovih osnovnih ljudskih prava tijekom devetogodišnjeg pritvora, javlja Blic. Zbog pokušaja da mu se sudskim putem odredi i nametne odvjetnik Šešelj  traži 300.000 eura odštete, a zbog nemogućnosti upoznavanja s pravnim izvorima na koje se poziva sudsko vijeće u svojim odlukama i tužiteljstvo u nadopunama traži još 100.000 eura.

No nije tu kraj Šešeljevim zahtjevima. U dva milijuna eura odštete ubrojeno je i 100.000 eura zbog nedostavljanja dokaznog materijala na jeziku koji on razumije, odnosno na srpskom jeziku, kao i zbog činjenice da mu dokazni materijal nije dostavljen na papiru. Zbog, kako navodi u zahtjevu, višegodišnjeg kršenja prava na pravnu pomoć Šešelj traži 200.000 eura te zbog onemogućavanja komunikacije s pravnim savjetnicima dodatnih 100.000.

Traženi iznos vrtoglavo se penje prema 'samo' dva milijuna eura, jer je Šešelj zatražio i 200.000 eura odštete zbog uskraćivanja kontakta s obitelji i prijateljima te njegovim osobnim liječnikom; zbog kršenja prava na financiranje troškova obrane i narušavanja principa jednakosti traži dodatnih 400.000 eura, a zbog namjernog odugovlačenja sudskog procesa još 500.000 eura.

U završetku svog zahtjeva Šešelj traži i 100.000 eura jer je osuđen za nepoštivanje suda, što je po njemu djelo koje nije propisano statutom Haškog suda.

Podsjetimo, Šešelj je u pritvoru gotovo devet godina, a suđenje mu je počelo 7. studenog 2007. godine. Nije ovo prvi put da Šešelj traži odštetu od Haškog suda. Naime, u svibnju prošle godine od suda je tražio 10 milijuna eura kao naknadu troškova obrane. Već godinama traži od suda milijunske iznose zato što zastupa samog sebe.