BITKA ZA GLAVNI GRAD SIRIJE

Al-Asadova obitelj pokušala pobjeći iz Damaska?

30.01.2012 u 13:04

Bionic
Reading

Obitelj sirijskog diktatora Bašara al-Asada navodno je pokušala napustiti Siriju proteklog vikenda, ali ih je zaustavila pobunjenička vojska koja kontrolira neke dijelove glavnog grada Damaska i okolice

Tvrdnje pobunjeničke vojske prenosi Reuters, kao i egipatski te ruski mediji. Majka, supruga, djeca i neki rođaci al-Asada navodno su bili u konvoju koji se kretao prema zračnoj luci, ali su ga blokirali ratnici pobunjeničke Vojske slobodne Sirije. Tvrde da su konvoju u pomoć pristigli ratni helikopteri, pa se uspio vratiti u smjeru predsjedničke rezidencije.

U Damasku od proteklog tjedna traju najteži obračuni u proteklih deset mjeseci, otkako su u toj većinski sunitskoj zemlji sa šijitskim režimom izbili nemiri. Procjenjuje se da je u zadnjih šest dana poginulo oko 250 ljudi. Ujedinjeni narodi procjenjuju da se od početka sukoba broj izginulih popeo do 5.400. Zapad već mjesecima razmatra voju intervenciju, ali se tome u Vijeću sigurnosti oštro protivi Rusija. Sirijski režim usto je blizak saveznik Irana.

Pobunjeničke snage proteklih su dana osvojile neke gradske četvrti Damaska i gradiće-satelite; navodno su se nalazile samo nekoliko kilometara od gradskog centra, prije no što su se odlučili za 'taktičko povlačenje'.

Stanje u Siriji toliko je teško da je Arapska liga prošlog tjedna odlučila povući svoje promatrače iz zemlje. Sirijske vlasti taj su potez odmah proglasile pokušajem da se potakne međunarodna vojna intervencija slična onoj u Libiji prošle godine.