POTRAGA ZA NESTALIMA

Izvanredno stanje i troje smrznutih u Srbiji

30.01.2012 u 12:57

Bionic
Reading

Zbog hladnoće i obilnih snježnih padalina koje traju već danima, u 14 srbijanskih općina proglašeno je izvanredno stanje, pri čemu je dosadašnja bilanca troje mrtvih, dok je u ponedjeljak nastavljena potraga za dvjema nestalim osobama

Srpski mediji javljaju da su u valjevskom kraju pronađene tri žrtve mećave, a da se traga za dvije nestale starije osobe u okolini Medveđe i Suvobora.

Temperatura u Beogradu i Novom Sadu jutros je iznosila minus devet stupnjeva, dok je najhladnije bilo u Kragujevcu, gdje je izmjereno minus 21.

Miroslav Petronić Beli (51), tajnik osnovne škole Ilija Birčanin, pronađen je mrtav oko 300 metara od svoje kuće u selu Bobovo na obroncima Medvednika. Umro je uslijed smrzavanja prilikom povratka sa Svetosavske zabave u školi.

Petronić se zaglavio u snijegu visokom oko jednog metra u koji je upao pokušavši doći do kuće prečicom preko livade. Živio je sam, a susjede je alarmirala njegova sestra iz Valjeva kojoj nije odgovarao na telefonske pozive.

Izvanredno stanje u 14 općina

U gornjomilanovačkom selu Mutnju, podno Rudnika, pod snježnim nanosima u dvorištu svoje kuće pronađen je mrtav Radenko Miletić. Starca je pronašao njegov sin Dragan, koji je iz Gornjeg Milanovca doputovao u selo nakon što je zbog kvara na dalekovodu telefonom bezuspješno pokušavao stupiti u kontakt s ocem.

Iako se još uvijek ne može sa sigurnošću tvrditi kada je Mandić preminuo, prema riječima mrtvozornika gotovo je izvjesno da je smrt nastupila kao posljedica infarkta.

'Tek kada je raščišćen put do Mutnja, brat od strica i ja krenuli smo prema obiteljskoj kući. Imao sam neki loš predosjećaj, ali ni sanjao nisam da ću vidjeti oca kako leži u dvorištu zatrpan snijegom. S obzirom na to da smo ga pronašli kod pomoćnog ulaza, u blizini štale, pretpostavljam da je krenuo nahraniti stoku i da ga je tu presjekao infarkt. I da nije na licu mjesta ostao mrtav, sasvim sigurno bi se smrznuo na onakvoj hladnoći. Tuga jedna, a u utorak je bio u Milanovcu da uzme nove lijekove', rekao je Dragan Miletić.

Policija i mještani u Medveđi već četiri dana bezuspješno tragaju za starcem Radosavom Perovićem (79) iz sela Vrapce, za kojega se strahuje da se uslijed nevremena izgubio i smrznuo u snegu. Perović je posljednji put viđen u vojnoj bazi u Vrapcu 23. siječnja između 15 i 16 sati.

'Bio je u bazi da uzme kruh i odatle krenuo kući udaljenoj tri-četiri kilometra. Tražimo ga danima. Ali ni traga ni glasa od njega. Pretpostavljamo da se negdje usput smrznuo', rekao je Slobodan Drašković, predsjednik općine Medveđa.

Prema njegovim riječima, ekipe s dva buldožera jučer ujutro su pokušavale probiti put do kuće Perovića, odakle stižu telefonski pozivi za pomoć od njegove bolesne žene.

'Čisti se oprezno jer se nadamo da ćemo negdje usput otkriti njegovo tijelo, ali ne vjerujem da ćemo do večeras stići do kuće jer su nanosi negdje visoki i do tri metra', rekao je Drašković.