SASTANAK S MILANOVIĆEM

Van Rompuy očekuje glatku ratifikaciju Ugovora o pristupanju RH

30.01.2012 u 12:37

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy izrazio je u ponedjeljak na sastanku s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem nadu da će proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora glatko proći u zemljama članicama kako bi Hrvatska 1. srpnja 2013. postala članicom Unije

'Očekujem neometan proces ratifikacije u hrvatskom parlamentu i svim zemljama članicama tako da Hrvatska može postati 28. članica od 1. srpnja 2013', kaže se u priopćenju koju je objavio Van Rompuyev ured nakon susreta s Milanovićem.

Van Rompuy je čestitao premijeru Milanoviću na uspješnom ishodu referenduma o pristupanju Uniji i hrvatskim građanima na demokratskoj odluci o pridruživanju EU-u.

'Osim toga, potaknuo sam Hrvatsku da nastavi pozitivnim putom reformi kako bi mogla ubirati koristi od ekonomske i političke integracije. Područje pravosuđa i temeljnih prava, pravde, slobode i sigurnosti te politika tržišnog natjecanja ostaju od ključnog interesa za EU prije pristupanja', kaže se u priopćenju.

Van Rompuy je također izrazio nadu da će hrvatski uspjeh potaknuti njezine susjede na napredak u reformama kako bi ostvarile europsku perspektivu. 'Hrvatska će igrati važnu ulogu u stvaranju dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje na zapadnom Balkanu', kaže Van Rompuy.

Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji će u ponedjeljak prvi put sudjelovati na sastanku čelnika zemalja članica EU-a, sastat će se još s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom te sudjelovati na sastanku lidera Stranke europskih socijalista (PES). Također će posjetiti i hrvatsku misiju pri Europskoj uniji.