SAMIT EU-A

Europski čelnici traže rješenje za 23 milijuna nezaposlenih

30.01.2012 u 10:41

Bionic
Reading

Kriza eurozone dominirat će samitom Europske unije u ponedjeljak, a naglasak će biti stavljen na rast i 'pametnu' proračunsku disciplinu. EU, naime, ima više od 23 milijuna nezaposlenih i postoji bojazan da će široko smanjenje proračuna naštetiti poduzećima, stoga će se morati posebno pozabaviti tim pitanjem, piše BBC

'Rezovi trebaju biti 'pametni' i dobro ciljani da bi se omogućio prostor za budući rast', kaže Europska komisija.

Očekuje se da će većina država članica, ali ne i Velika Britanija, potpisati novi ugovor o proračunu. Cilj je bolja koordinacija proračunskih politika u 17-članoj eurozoni.

Poljska inzistira na tome da i druge zemlje koje se tek pripremaju za prihvaćanje eura budu u potpunosti uključene u pregovore oko eurozone.

Trenutni nacrt tog ugovora kaže da će potpisnici održati sastanke na vrhu najmanje dva puta godišnje. Prisutnost zemalja izvan eurozone je prepušteno odluci predsjednika samita: 'pozvat će ih kada je to prikladno, a najmanje jednom godišnje'.

Češka može odgoditi prisutnost zbog raspada vladajuće koalicije, a moguće je da se Republika Irska odluči na referendum.

Dok je Francuska zadovoljna samo članicama eurozone, Njemačka je željela uključiti i zemlje poput Danske, Poljske i Švedske, koje još nisu prihvatile euro.

Samit u Bruxellesu poklopio se s općim štrajkom u Belgiji koji se odvija u znak protesta zbog nedavnih mjera štednje.

Inače, samit se odvija samo dan nakon što je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio 0,1 posto poreza na financijske transakcije.

Pristojba je dio paketa mjera za promicanje rasta i stvaranje radnih mjesta te će se provesti u kolovozu, bez obzira na to hoće li druge zemlje učiniti isto.

Grčka je i dalje veliki upitnik koji visi nad ovim samitom. Kompleksni pregovori s privatnim vjerovnicima još nisu urodili plodom, piše BBC.

Recesijski oblaci čine sumornim početak ovogodišnjeg samita EU-a. No Europska komisija kaže da EU ima na raspolaganju 82 milijarde eura za projekte za poticanje rasta i stvaranje novih radnih mjesta.

Na samitu će čelnici EU-a razmjenjivati mišljenja o tome kako se najbolje pozabaviti pitanjem nezaposlenosti mladih i pružanjem podrške malim i srednjim poduzećima.