ZLOČIN U OBITELJI

Doživotni zatvor za 'ubojstva zbog časti'

30.01.2012 u 08:17

Bionic
Reading

Troje članova jedne kanadske obitelji porijeklom iz Afganistana u nedjelju je nakon suđenja koje je privuklo veliku pozornost Kanađana proglašeno krivima za 'ubojstvo zbog časti' tri članice uže obitelji i jedne navodne rođakinje, te je osuđeno na doživotni zatvor.

Porota u Kingstonu, Ontariju, proglasila je afganistanske supružnike Muhameda Šafiju i Tubu Jahiju te njihovog najstarijeg sina Hameda Muhameda Šafiju krivima za četiri teška ubojstva. Njihove su žrtve bile Hamedove sestre i žena koja je ostalima predstavljana kao rođakinja ali se pokazalo da je prva žena u poligamnom braku Muhameda Šafije.

'Teško je zamsiliti odvratniji i gnjusniji zločin', rekao je sudac Robert Maranger nakon presude, prenijeli su kanadski mediji. 'Razlog iza tih hladnokrvnih i sramotnih ubojstva je izgleda to što su četiri nevine žrtve povrijedile vaš potpuno izopačeni osjećaj časti'.

Tijekom tromjesečna suđenja sud je imao priliku čuti niz dokaza da su se tri sestre adolescentice sukobljavale s konzervativnim ocem u mnogim pitanjima. Tri su sestre i četvrta članica obitelji nađene utopljene u ustavi kanala. Tužiteljstvo je tvrdilo da su njihovi roditelji i brat odgovorni za ubojstvo i da su to učinili jer su smatrali da su tinejdžerice izdale njihovu vjeru i obeščastili obitelj. Trojka optužbe odbacuje i najavljuje žalbu na presudu.