Svijet NA PUTU RJEŠENJA KRIZE

Irak: sunitske stranke okončat će parlamentarni bojkot

Irački politički blok Iraqiya koji uživa podršku sunita u nedjelju je rekao da će okončati svoj bojkot parlamenta čime otvara mogućnost rješavanja najveće političke krize koalicijske vlade premijera Nurija al-Malikija u posljednjih godinu dana

Odluka Iraqiye otvara put za razgovore između podijeljenih šijitskih, kurdskih i sunitskih političkih skupina no duboki sporovi oko podjele vlasti ostaju neriješeni što održava živim rizik da Irak ponovno padne u opći sektaški sukob.

Kriza je izbila nekoliko dana nakon što su u prosincu posljednji vojnici SAD-a napustili Irak kada je Malikijeva vlada pokušala uhititi sunitskog potpredsjednika Tarika al-Hašemija i marginalizirala jednog od njegovih sunitskih zamjenika koji je Malikija nazvao diktatorom. Političke skupine sada planiraju održati nacionalnu konferenciju na kojoj bi se pokušale ublažiti napetosti.

'Kao čin dobre volje Iraqiya objavljuje svoj povratak sjednicama parlamenta kako bi stvorila zdravo ozračje i pomogla nacionalnoj konferenciji i rješavanju političke krize', rekla je na konferenciji za tisak glasnogovornica Iraqiye Maysoon al-Damluji.

Damluji je povratak u parlament objavila nakon sastanka čelnika Iraqiye i najavila da će se vodeći dužnosnici tog političkog bloka ponovno sastati kako bi odlučili hoće li se i njeni ministri vratiti na sjednice vlade.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još