BEČKI VALCER U HITLEROVU ČAST?

Europska ekstremna desnica plesala na Dan žrtava Holokausta

29.01.2012 u 17:59

Bionic
Reading

Brojni europski ultradesničarski lideri sastali su se u petak navečer na balu u nekadašnjoj carskoj palači Hofburg u Beču, baš na dan kada se svijet sjeća žrtava Holokausta, što je izazvalo burne reakcije, uhićenja i ranjene u sukobima s policijom

Ovisno o izvorima, protiv toga bala ekstremne desnice u Beču prosvjedovalo je između 3000 i 6000 ljudi. Austrijska agencija APA javlja da je uhićena 21 osoba i da je šestero ranjeno, među kojima ima i uzvanika, ali i policajaca.

Među uzvanicima na toj provokaciji ekstremne desnice našli su se Marina Le Pen, predsjednička kandidatkinja ksenofobne Francuske nacionalne fronte, švedski nacionalistički parlamentarac Kent Ekerot, europski parlamentarac iz Belgije Philip Claeys iz ultranacionalističe formacije VlaamsBelang, te još oko tri tisuće uzvanika. Ples je organiziralo ultranacionalističko austrijsko bratstvo.

To su grupe studenata i akademika s jasnim neonacističkim profilima i vezama. Austrijske su vlasti najavile da više neće dozvoliti da se takav bal održava u carskoj palači, a Heinz Christian Strache, nasljednik Jörga Haidera i lider Radikalne austrijske stranke FPÖ, kazao je da će on i njegovi sljedbenici i dalje održavati balove 'sviđalo se to vlastima ili ne'.

Jedan od prosvjednika, pisac i povjesničar Doron Rabinovici, kazao je da je to susret neonacista koji se kamuflira balom te da su gosti simpatizeri Trećeg Reicha. Među ogorčenim građanima bilo je antifašističkih grupa, zelenih, katoličkih, protestantskih i židovskih asocijacija, te mnogobrojnih udruga civilnoga društva koje smatraju da je to cinizam i uvreda žrtava Holokausta.
Svjesna te činjenice, austrijska komisija pri UNESCO-u je prošlog tjedna maknula bečke balove s popisa nematerijalne kulturne baštine.