Svijet PRVA FAZA ZA VIJEĆE ŠURE

U Egiptu počeli izbori za gornji dom parlamenta

Egipćani su u nedjelju počeli glasati u prvoj fazi izbora za gornji dom parlamenta, Vijeće šure, na kojima se očekuje da će islamske stranke ponoviti uspjeh koji su polučile u izborima za donji dom

Glasanje za gornji dom održat će se u dvije faze i završiti do 22. veljače. U prvoj fazi izbora, u nedjelju i ponedjeljak, glasa se za 90 od ukupno 270 mjesta u gornjem domu, a drugi krug te prve faze izbora održat će se 7. veljače. Za sljedećih 90 mandata glasat će se 14. i 15. veljače s drugim krugom 22. veljače.

Preostalih 90 članova Vijeća šure odredit će budući predsjednik Egipta, koji bi trebao biti izabran u lipnju prema rasporedu Vojnog vijeća koje je prije skoro godinu dana preuzelo vlast od svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Na izborima za donji dom parlamenta, koji se smatraju najdemokratičnijim u Egiptu, otkako je vojska svrgnula kralja 1952. godine, 47 posto zastupničkih mandata osvojilo je Muslimansko bratstvo, islamska stranka zabranjena tijekom vladavine Hosnija Mubaraka.

Po planu prijelazne vlade bi nakon izbora i konstituiranja parlamenta, oba doma trebala imenovati odbor za izradu novog ustava, kamena temeljca egipatske demokratske tranzicije.

Gornji dom parlamenta ima ograničene ovlasti i ne može blokirati zakonodavne ovlasti donjeg doma. Ali, prije usvajanja nekog zakona zastupnici donjeg doma moraju konzultirati gornji dom.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još