PLANIRA ODSTUPITI

Jemenski predsjednik stigao u SAD na liječenje

29.01.2012 u 08:03

Bionic
Reading

Jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh stigao je u Sjedinjene Države na liječenje, tjedan dana nakon što je iz Jemena otputovao u Oman s planom da odstupi kako bi okončao jednogodišnje prosvjede protiv njegove vladavine

Jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh stigao je u subotu u Sjedinjene Države na liječenje, potvrdio je glasnogovornik State Departmenta Noel Clay. 'Očekujemo da će ostati onoliko vremena koliko treba za njegovo liječenje', kazao je Clay odbivši govoriti o bilo kakvim detaljima.

U Londonu je Foreign Office priopćio kako se Salehov zrakoplov zadržao na britanskom aerodromu na putu za Sjedinjene Države.

Jemenska državna agencija priopćila je da je Saleh napustio omansku prijestolnicu Muscat, u kojoj je boravio tjedan dana, kako bi otišao na liječenje.

Saleh je dio svojih ovlasti prebacio na zamjenika i uživa imunitet od tužbi na temelju nagodbe koja je postignuta kako bi se okončala rastruća nestabilnost u Jemenu. Nagodba također podrazumijeva prijelaznu vladu u kojoj je i oporba te planove o restrukturiranju jemenske vojske čijim važnim djelovima zapovijedaju Salehovi rođaci.

SAD, koje su poduprle plan da se Saleha makne s vlasti uz osiguravanje imuniteta od tužiteljstva zbog smrti prosvjednika, branile su odluku da mu se izda viza, unatoč kritikama da to može biti protumačeno kao da ga štite.

Saleh je u lipnju bio žrtvom neuspjela atentata te je tada prešao u Saudijsku Arabiju vrativši se u Jemen u rujnu.