BRODSKA HAVARIJA

Šestero putnika Coste Concordije traži 460 milijuna dolara

28.01.2012 u 13:28

Bionic
Reading

Šestero putnika kruzera Coste Concordije, koji se nasukao prije dva tjedna u Italiji, podnijelo je u petak u Miamiju tužbu protiv američke tvrtke Carnival i njezine podružnice Costa Cruise Lines, vlasnika Concordije, zahtijevajući 460 milijuna dolara ukupno za pretrpljenu štetu.

Marc Bern, odvjetnik šestero putnika, kazao je da je tužba podnijeta sudu u Miamiju gdje se nalazi sjedište Carnivala.

Drugi odvjetnik šestero podnositelja tužbe Mitchell Proner najavio je prošle subote da se sprema pokrenuti kolektivno kazneno gonjenje u Miamiju. Međutim, tužba podnesena u petak nije kolektivna.

U njoj se optužuje Carnival i Costa Cruise Lines za pomorski nemar, nakon nasukavanja broda 13. siječnja nedaleko od malenog talijanskog otoka Giglija, s više od 4220 osoba na palubi. Podnositelji tužbe zahtijevaju ukupno 460 milijuna dolara.

Vlasnik Coste Concordije ponudio je svakome putniku koji je preživio havariju 11.000 eura odštete i 3.000 eura za pokriće troškova putovanja, a odštetu bi trebalo dobiti i 127 hrvatskih državljana koji zasad popunjavaju odštetne zahtjeve.

Talijanska udruga Adoc napomenula je da ponuda ne obuhvaća putnike koji su zadobili ozljede ili izgubili nekoga od svojih bližnjih u havariji broda.

S 4.229 osoba, od kojih 3.200 turista i oko tisuću članova posade, kruzer Costa Concordia je 13. siječnja udario o stijenu blizu otočića Giglija u toskanskom akvatoriju. Prema privremenim podacima 16 osoba je poginulo, a 16 se smatra nestalima.